Erős melegfront érkezik, az Alföld délkeleti részein néhol 21-22 fok is lehet a héten

Nincs érdemi változás az európai kontinens időjárásának a felosztásában. Észak-Európa peremterületein, a Skandináv-félsziget vidékén már beköszöntött a kemény tél, havazások, erős fagyok a jellemzőek, csak lassú enyhülés várható ezeken a tájakon. Az Azori-szigetek feletti középponttal elhelyezkedő magas nyomású képződmény keleti peremén élénk ciklontevékenység zajlik, az észak-atlanti térségből egymást követik a ciklonok, melyek nem tudnak nagy sebességgel kelet felé helyeződni, ugyanis Kelet-Európában, szintén egy markáns anticiklon állja útját a zavartalan nyugat-keleti légkörzés lehetőségének. Mi a két magas nyomású zóna között vagyunk jelenleg, az észak-atlanti ciklonok Nyugat-Európa felett blokkolnak le, és több középpontú ciklonrendszert képeznek.
Idehaza ezek peremhullámai alakítják időjárásunkat.
Ennek következtében a Földközi-tenger medencéje felett éppen egy mediterrán ciklon mélyül ki, melynek kedden a melegfronti felhőzetéből újabb esőzések kezdődnek.

A műholdfelvételen látható, hogy egyre vastagodó magas szintű felhőzet húzódik felénk dél, délnyugat felől, jelezvén, hogy melegfront közeledik.

Forrás:http://www.sat24.com

Az 1500 méteres magasság hőmérséklet előrejelzésein pedig látható, hogy Nyugat-, Délnyugat-Európában folytatódik a hidegebb idő, mint pl. Kelet-Európában vagy nálunk. Marokkó és Algéria északnyugati, északi partjainál, az észak-afrikai peremterületeken alacsonyabb hőmérsékleteket regisztrálhatnak a műszerek, mint itt a Kárpát-medencében, ahol egyes napokon az Alföld délkeleti szegletében, akkor 20-22 fokot elérő maximumok is előfordulhatnak.

A GFS időjárás-előrejelző modell számításaiból kiragadott aktuális modellfuttatások összegzéséből készített fáklyadiagram (valószínűségi előrejelzés, megközelítőleg 1500 méteres magasság, Budapest) is mutatja, hogy viszonylag enyhe, mediterrán légtömegek sodródnak felénk a ciklonok áramlási rendszerében dél felől. Fokozatos hőmérséklet csökkenés csak 20-a után kezdődhet, amikortól átalakulás történhet az eddig beállt nagytérségi cirkulációban.
A piros görbe a sokéves átlagot mutatja és a vastagon szedett fehér görbe a több modellfutásból készített átlagot az ensemble tagok +,- szórási tartományához viszonyítva.
Látható, hogy eleinte viszonylag kicsi a szórás, majd fokozatosan növekszik, (keszekuszább lesz a görbehalmaz) ezáltal a későbbiekre várható prognózisok pontossága és megbízhatósága csökken többé-kevésbé.  
Az alsó hegyes kis görbék a csapadékra vonatkoznak, melyek csökkenő csapadékhozamokat realizálnak a folytatásban.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt

Részletes prognózis:
Éjszaka
délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet. Zártabb, vastagabb felhőtakaró a Duna vonalától nyugatra valószínű, ettől nyugatra magas szintű felhőzet borítja az eget többnyire, ám intenzívebb csapadéktevékenység reggelig nem ígérkezik nyugaton sem.
A délkeleti, keleti légmozgást egyre élénkebb lökések kísérik. A minimumok 3-9 fok között szóródnak, északkeleten, a derültebb, szélvédett régiókban süllyedhet esetleg fagypont közelébe, ám kiterjedt fagy kizárt.

Fotó: Góbi István- MetKép-> A ti csoportotok

Kedden melegfront alakítja időjárásunkat, ezért erősen felhős, sokfelé borongós lesz felettünk az ég.  Főként a Dunántúlon hullik jelentős mennyiségű eső, zápor, néhol egy-egy zivatargóc sem kizárt. Kelet-Magyarországon ezzel szemben még a fátyolfelhőkkel szűrt, de részben napos időben magasabbra emelkedik a hőmérséklet, helyenként az Alföld délkeleti megyéiben 18-20 fok köré. Az ország többi részén 7-14 fok között a legvalószínűbb. Szokatlan módon, a magasban estére kiteljesedő melegadvekció hatására bizonyos területeken emelkedni fog a hőmérséklet a kora délutánihoz képest, ezért a maximum értékeket nem kizárt, hogy több helyen este mérjük majd. Az Alföldön a délkeleti, a Dunántúlon inkább az északkeleti irányúvá kitérülő szél élénkül, erősödik meg helyenként.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Szerdán még az említett légörvény hatása alatt leszünk, a közelünkben hullámzó frontrendszer következtében az enyhe hajnalt követően marad az általában erősen felhős jelleg, újabb esők, záporok várhatóak, illetve foltokban zivatar esélye is adott marad. A délkeleti szél megerősödik, ami előbb a Kisalföldön, majd másutt is az esti, kora éjszakai órákban északnyugatira fordul az érkező hidegfront hatására.
A csúcsértékek az ország nagy részén 12-17 fok közé emelkednek, de Észak és- Nyugat-Magyarországon hűvösebb, míg az Alföld délkeleti vidékein ennél melegebb, akár 20-22 fok körüli érték is lehetnek.

Fotó: Szilvási Tibor- MetKép-> A ti csoportotok

A hét második felében csökken a csapadékhajlam, azonban a nyugat-európai ciklonrendszer előoldalán mediterrán légtömegek érkeznek felénk, a szélcsendes időszakban sűrű ködmezők megjelenésével számolhatunk, ám a napközbeli órákban az élénk, alkalmanként erős délkeleti légáramlás felszámolja ezeket a legtöbb helyen.
A több-kevesebb napsütés mellett mintegy 15-20 fok közé emelkednek a maximumok, ennél hűvösebb a ködpárnával érintett vidékeken lehet, az eloszlás pedig északnyugat-délkeleti marad, végig délkeleten a magasabb csúcsokkal.
Csütörtökön és pénteken csak kisebb eső, zápor lehet, az ország túlnyomó részén hosszabb vagy rövidebb időre kisüt a nap.

A hétvége közül szombaton Nyugat-Magyarországon hullhat kevés eső, máshol a változó felhőzet mellett napsütésre is van esély. A délkeleti, déli szél nagy területen megélénkül, erős lökésekkel párosulva, ezért a hajnali, reggeli ködfoltok feloszlanak a napközbeli órákban, csak a délkeletről szélvédett kisebb körzetekbe ragadhat be.

Vasárnap az említett nyugat-európai ciklonrendszer déli peremén egy újabb mediterrán ciklon mélyül ki, előoldalán enyhe, nedves levegő sodródik felénk, ismét megnő a csapadék kialakulásának a valószínűsége, viszont a várható esők idő- és térbeli eloszlása még nem jelezhető előre kellő bizonyossággal.
Érdemes lesz friss előrejelzéseinket követni!

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Rédly Veronika- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron- meteorológus-
Források: ECMWF, GFS ENS, MetKép, Sütő’s Photography
Borítóképért köszönet: Móker Ádámnak