Pár napos nyugalom után a jövő hét közepére újabb frontok, enyhe, esős idővel

A Kárpát-medence egy köztes zónában helyezkedik el jelenleg. Ugyanis tőlünk keletre, északkeletre egy nagy kiterjedésű anticiklon található, míg Nyugat-Európa térségében markáns ciklontevékenység zajlik. Időjárásunkra inkább a magas nyomás hat, melynek peremén élénk délkeleti széllel néhány fokkal hűvösebb, száraz, kontinentális eredetű léghullámok szivárognak hazánkba. A ciklonrendszer előoldalán nyugatra azonban egészen a Benelux államok Északi-tenger által határolt partvidékéig, egy keskeny sávban a magasban, szubtrópusi eredetű melegnyelv húzódik.
Ez a magasabb hőmérsékletű levegő a közel 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékletek alapján vasárnap már elér minket délnyugat felől.

A továbbiakban pedig enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek az előttünk álló héten, a magasban történő melegadvekció hatására, a gyengülő légmozgás együttes következményeként fokozódik a ködhajlam a hét első napjaiban, amit a hét közepére egy észak-atlanti térségből érkező ciklon követ. Ennek a ciklonnak a meleg és hidegfronti felhőzete és a hozzá kapcsolódó csapadékzónák határozzák meg a légköri helyzetet ebben az időszakban. Visszatér újra a csapadékos, változékony jelleg, valamit a jövő hét utolsó napjával beköszönt naptárilag is az első téli hónapunk. De, hogy az milyen időt hoz, a részletekből mindjárt kiderül.

A fronttérkép tökéletesen ábrázolja az „M” mint magas nyomással jelölt kelet-európai anticiklont, illetve az „A” mint alacsony nyomással jelölt ciklont a Vizcayai-öböl felett.

Részletes prognózis:
Ma, azaz szombat délután
kezdetben északkeleti és nyugati tájainkon várható több felhő, míg a két terület között csaknem zavartalan napsütés mellett, derengő égboltra tekinthetünk felé. Csapadék kizárt. A délkeleti szél nagy területen megélénkül, néhol erősebb széllökések is előfordulhatnak. A legmelegebb órákban 8-13 fok között szóródnak az értékek.

Éjjel a középső, nagyjából a Komárom-Szeged vonal sávtól északkeletre és nyugatra, délnyugatra számíthatunk nagyobb kiterjedéssel ködfoltok megjelenésére. Az említett széles zónában mérsékelt, időnként élénkebb marad a délkeleti légmozgás. Inkább csak magas szintű felhőzet lehet felettünk, ezekből esni sehol sem fog, ám a köddel érintett megyékben szitálás előfordulhat. A minimumok a szelesebb részeken 3-5 fok körül alakulnak, a szélvédett, fagyzugos, derült vidékeken azonban gyenge légköri fagy valószínű. (-1 fok körül)

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Turi Eszter- Metkép- > A ti csoportotok

Vasárnap a szelesebb tájakon, ahol nem képződik rétegfelhőzet az éjszakai ködből, ott tartós napsütésre készülhetünk, kissé hűvös, igazi kirándulóidővel.  Másutt lassan oszlik, vékonyodik a hajnali ködpárna. Legtöbb helyen kisüt a nap, de kis körzetekben egész nap megmaradhat a borongós, szürkeség.
A maxiumumok 8-13 fok között tetőznek a maihoz hasonlóan.


A következő héten hétfőre virradóra a magasban néhány fokos melegedés következik be, ezért fokozódik a ködhajlam. Napközben ezek a ködmezők fokozatosan zsugorodnak, vékonyodnak és átmeneti napsütéses periódusok mellett, 8-14 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála. Maradnak ellenben tartósan ködös, nyirkos régiók, ahol nem adódnak naposabb időszakok. Szitálás ugyan kialakulhat a ködből, viszont jelentős eső nem hullik.

Fotó: Laczkó Martin- MetKép-> A ti csoportotok

Kedden ehhez képest ami az időjárás jellegét illeti változás nem lesz, ám nyugat felől erőteljesebb felhősödés kezdődik, magas- és középmagas szintű felhősáv vonul át felettünk, elsősorban a nyugati, északnyugati határszélen lehet kisebb, szemerkélő eső. A szél gyenge, változó irányúnak mutatkozik, ezért a ködképződésre való hajlam jelentékeny marad.

Szerdától egy mérsékelt-övi ciklon érkezik az óceán felől, melynek melegfronti felhőzetéből az esti órákban egyre több helyen ered el az eső. A légörvény előoldalán ismét felerősödik a déli szél, ami csütörtökre melegedést hoz, ekkor sokfelé 14-15 fok közelébe emelkedhetnek a csúcsértékek, sőt itt-ott 16-17 fokos érték sem kizárt ahol elvékonyodik vagy felszakadozik rövid időre a zárt felhőzet és előbukkan a nap. A tartósan esős tájakon nem emelkedik ilyen magasságokba, ott hűvösebb lehet.
Péntekre virradóan északnyugatira fordul a szél, záporokkal mérsékelt hidegadvekció kezdődik, visszaesik a hőmérséklet néhány fokkal.
Éjszakai fagy ezekben a napokban nem valószínű, kifejezetten enyhe reggelekre van kilátás a sok felhő és csapadék miatt.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Többfokos lehűlés december első napjaiban érkezhet, innentől várhatóan mindenhol 10 fok alatt maradnak a nappali maximumok, növekszik a reggeli kiterjedtebb fagyok kialakulási esélye. Téliesebbre fordulhat időjárásunk, ám a sokak által várt/nem várt havazás esélye még nagyon csekély, az esetlegesen vele járó csapadék tér- és időbeli eloszlása nem jelezhető előre kellő bizonyossággal.
Érdemes lesz követni folyamatosan frissülő előrejelzéseinket!

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron- meteorológus-
Források:  ECMWF, OMSZ, Sütő’s Photography, MetKép-> A ti csoportotok
Borítókép: startlap.hu