Havazások után kemény fagyok, akár -10, -12 fok körüli hajnalokkal!

Mára virradóra a Skandináv-félsziget felett örvénylő ciklonrendszerhez kapcsolódó frontzóna markáns hidegfrontja érte el a Kárpát-medencét.
A front mögött felhalmozódott sarkvidéki eredetű léghullámok a Nyugat-Európa felett húzódó magas nyomású zóna peremén megerősödő, sőt viharossá fokozódó északnyugati, északi széllel sodródnak Európa belseje felé. 
A fronttérképen a hosszan elnyúló hidegfront látható:

A hideg, fagyos levegő nyugalomba jut, majd utánpótlása átmenetileg megszűnik, ugyanis az óceán felől egy ciklon éri el a mediterrán térségét. Ennek a légörvénynek a peremhulláma határozza meg időjárásunkat a hétfői napon, ezért vasárnap éjjel kis időre az előoldalára kerülünk, a magasban átmeneti pár fokos enyhülés történik.

Hétfőn, a ciklonális hullám hátoldalán, délután, kora este észak felől megkezdődik fokozatosan a szárazabb, sarkvidéki eredetű légtömegek beáramlás, feltámadó északira forduló légáramlás kíséretében. Ezt a mellékelt animáción láthatjuk.

Nagy kiterjedésű felhőrendszere vasárnap késő délutántól borítja be felettünk az eget nyugat, délnyugat felől és hétfőre virradóra egyre többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék.
Észak-Magyarországon zömében havazásra készülhetünk, délebbre térben és időben változó halmazállapot ígérkezik, eleinte hó, majd  eső, havas eső, később, ahogy dél felé távozik a csapadékmező, egyúttal gyengül a csapadéktevékenység, és mind többfelé ismételten havazásba vált.  Dél-Magyarországon, az Alföld déli, délkeleti részein van legkisebb esélye a szilárd halmazállapotnak.
Hétfőn napközben Észak-, Északkelet-Magyarországon tartós havazásra van kilátás. Több helyen  lepel- 5 cm közötti nedves, tapadó hóréteg képződhet, továbbá a hegyvidéki régiókban 8-10 cm is lehullhat.
Síkvidéken várhatóan a lehulló hó olvadni fog, ám ennek ellenére a járművel útnak indulók fokozott óvatossággal és kizárólag téli gumival közlekedjenek!
Estétől észak felől megszűnik a csapadéktevékenység, dél felé távozik a felhőzóna.

A várható havazás alakulásáról a mellékelt hó előrejelzési térképünk nyújt információkat.

Ezt követően keddre virradó reggelen az ország legnagyobb részén fagyra van kilátás, 0, -10 fok közötti értékekkel, a leghidegebb a derült, szélvédett, hóval borított északkeleti tájakon várható.
Napközben hosszabb-rövidebb napsütéses időszakok mellett csapadék már nem hullik. Az élénk északi, északnyugati szél gyakran megerősödik, ami tovább ronthat a hőérzeten, mivel a nappali órákban is alig emelkedik fagypont felé a hőmérséklet, csupán 0, +5 fok között szóródik.
A hét közepére csillapodik a szél, reggel keményen fagyhat, a havas északkeleti tájakon -10, -12 fok köré süllyedhetnek az értékek, majd a magasban jelentős melegedésre van kilátás. Ennek hatására fokozódhat a ködhajlam, ezért a talaj közeli rétegekben ebből az enyhülésből még semmit sem veszünk észre.


Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: Gráf Kata- MetKép-> A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron- meteorológus-
Hótérképért köszönet: Erdős Lászlónak
Források: wxcharts.com, OMSZ
Borítókép: MTI