Hullámzó hidegfront, lehűlés, majd jövő hét vasárnaptól melegedés, +15 fok is lehet

Átalakulóban van a Kárpát-medence időjárása. Ennek első mozzanata a hétvégével elkezdődött enyhülés. Ma, azaz vasárnap már az ország nagyobb területén eltűnt a napokban uralkodó, tartós köd, hideg légpárna és kisütött a nap. A napsütés jótékony hatására erősödött is a nappali felmelegedés és helyenként 10-12 fok körüli, kora tavaszias hőmérsékleti értékeket mérhettünk.
A nyugalomnak azonban vége, mivel egy hosszan elnyúló, északnyugat-európai ciklonhoz kapcsolódó hidegfront éri el hazánkat.
A front hullámot vet, lelassul, melegfronti jelleget ölt a rajta képződő peremhullám hatására, ezért számottevő csapadékra számíthatunk az ország jelentős részén, ami az enyhülés hatására eső lesz.
Kedden távozik a hidegfront, a nyugat felől benyúló anticiklon peremén megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel hidegebb levegő áramlik a medencébe, ezért a hét közepére visszatérnek országosan az addig ritkuló, eltűnő éjszakai fagyok, és a nappali órák hőmérsékletei közel az átlagos köré a legvalószínűbbek.

Látható a fronttérképen a ciklon és a hozzá kapcsolódó frontvonal, a hosszan elnyúló hidegfront.

A közel 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékletek pedig az európai léptékű légtömegcserét mutatják, a következő 10 napra vonatkozóan.

Éjjel derültebb, fátyolfelhős, valamint rétegfelhőzettel, köddel borított tájak váltakoznak, párás lesz sokfelé a levegő.
Csapadékra reggelig északkeleten van nagyobb esély, ez ónos szitálás, szemerkélő eső formájában jelentkezhet, síkosak lehetnek az utak az érintett körzetekben!  Vezessünk nagyon óvatosan!
A déli szél a Kisalföld környezetében élénkülhet meg gyakrabban, másutt gyenge, mérsékelt légmozgás valószínű.
Hajnalban csak kevés helyen várható fagy, többnyire gyengén, de pozitívban alakulnak a minimumok.

Hétfőn az érkező hidegfront és a rajta képződő sekély nyomáshullám felhőrendszere borítja be az eget felettünk, egyre többfelé ered el az eső, főként délnyugaton hullhat jelentős mennyiség a nap második felétől kezdődően.  Északkeleten eleinte foltokban ónos szitálás sem kizárt, ám napközben már nem lesz jellemző az emelkedő hőmérsékletek hatására.
A délies szél eleinte élénk lesz időnként, majd keletiesre fordul és legyengül.
A legmelegebb órákban +3, +13 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Nagy Mariann Mara- MetKép-> A ti csoportotok

Kedden távozik a front, fokozatosan északnyugat felől csökken, szakadozik a felhőzet, megszűnnek az esők. Kora délelőtt már északnyugatira fordul és a Dunántúlon megerősödik, olykor viharossá fokozódik a légáramlás. Másutt is feltámad az északkeleti régiók kivételével.
A hőmérsékletek +4 és +7 fok körül szóródnak napközben, a keddre virradó éjjel pedig többnyire fagymentes lesz.

Szerdán köztes magas nyomású zóna húzódik felénk, ezért átmenetileg szárazabb időre van kilátás, a közeledő újabb ciklonális hullám előtt, mely csütörtökre ismételten csapadékot hoz.
Szerdára leáll a szél, hajnalban már mindenhol fagyni fog, 0, -8 fok közötti értékek várhatók.
Napközben még kisüt a nap a reggeli párásság, ködfoltok képződését követően a legtöbb helyen,zömmel +3 és +6 fok körüli csúcsokat mérhetünk.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Csütörtökre egy zárt és összefüggő felhőmező érkezik egy frontrendszer hatására, ezért elered az eső, sőt Északkelet-Magyarországon és a hegyekben havas eső, átmeneti havazás is lehetséges, a hegyekben néhány centiméter friss hóréteg is képződhet, síkvidéken az esetlegesen hulló hó olvadni fog, tartós hóréteg nem alakul ki.
A hőmérsékletek napközben +1, +6 fok között szóródnak.


Pénteken egy közeledő immár melegfront következtében ismét lehet eső, északon, havas eső, kisebb hóesés is, majd a hétvégétől fokozatos, de erőteljes melegedésre van kilátás.
Afrikai eredetű légtömegek sodródhatnak Európa belseje felé egy nyugat-európai ciklonrendszer és egy kelet-, délkelet-európai magas nyomású zóna köztes áramlási rendszerében délnyugat felől. 
Vasárnaptól átlagosnál melegebb, kora tavaszias időjárás köszönthet be,  helyenként 15-16 fok körüli hőmérsékletekkel.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források: OMSZ, wxcharts.com, Sütő’s  Photography,