Tartósan tavaszias napok, kedden néhol 18 fok köré is melegedhet a levegő

Az átlagoshoz viszonyítva inkább március második felére, április elejére emlékeztethet majd minket az új hét időjárása!
Oka, hogy Nyugat-, Északnyugat-Európa felett nagy kiterjedésű ciklonrendszer örvénylik, míg Kelet-, Délkelet-Európa vidékein masszív anticiklon terül el. Mi a magas nyomású zóna (anticiklon) peremén helyezkedünk el, a légnyomási képződmények közös, déli, délnyugati áramlásában, mellyel Afrika irányából kifejezetten enyhe, szubtrópusi eredetű léghullámok áramlanak a kontinens belseje felé.

A közel 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékletek alakulásán nyomon követhetjük, hogy miként hódít teret a melegebb légtömeg.

Az előttünk álló hét első napjaiban, napról-napra kissé erősödik a felmelegedés, kedden, szerdán a +15 fokot is átlépheti több helyen a hőmérő higanyszála, és az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik a déli, délnyugati szél, alkalmanként viharos lökésekkel párosulva.
Másutt is gyakran élénkül meg a légáramlás, ez alól kivétel az északkeleti országrész lehet, ahol ködfoltokra is számíthatunk.

Csapadék az előttünk álló hét vége felé érkezhet, addig száraz, gyakran szeles, több-kevesebb napsütéssel tarkított területek váltakoznak. A legmelegebb kedden, szerdán ígérkezik, ekkor több helyen esély van a +15 fokos nappali maximum átlépésére.  A hét második felében mérséklődik a felmelegedés, viszont így is tartósan az átlag felett alakulnak a hőmérsékleti értékek. Karácsony tájékán érkezhet néhány fokos lehűlés, azonban a fehér karácsony esélye kizárható.

Hasonlóan meleg, tavaszias idő, decemberben már máskor is előfordult, az egyik legmarkánsabb ilyen decemberi “hőhullám” 1989-ben, ekkor egyes napokon 20-22 fok köré emelkedtek a csúcsértékek. Várhatóan ezek a rekordok nem dőlnek meg, viszont az évszakhoz képest szokatlanul enyhe időben lesz részünk.


Fotó: Góbi István -MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: wxcharts.com
Borítókép alap: Magyarné Fábry Margit

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső