Afrikai hőhullám a télben, holnap néhol a +20 fokot közelítheti a maximum

A műholdképen egy nagy kiterjedésű felhőmentes terület rajzolódik ki Délkelet-Európában, ahol anticiklon helyezkedik el, mi pedig ennek a magas nyomású zónának a peremén vagyunk. A ciklonokhoz kapcsolódó vastagabb felhőmezők északnyugatra, Nyugat-, Északnyugat-Európa térségében okoznak csapadékos, hűvös, hideg időjárást. Hozzánk a ciklonrendszer előoldalán, Afrika felől érkezik a szubtrópusi eredetű légtömeg, melynek első hulláma mára elérte a Kárpát-medencét.

Idehaza jelenleg az ország nagy részén tombol a decemberi tavasz, egyedül északkeleten és északnyugaton, a határ közelében fordulnak elő ködmezők, ahol a rétegfelhőzet csak lassan zsugorodik és visszafogja a felmelegedést. Másutt a változóan felhős ég mellett süt a nap, és egyre élénkebb, erősebb déli, délnyugati szél támad(t). Nagy területen 13-17 fok köré szökött a hőmérő higanyszála, mely március végének, április elejének megfelelő érték egy 100 éves átlag alapján.

Kedden még erre is rátehetünk egy-egy lapáttal, bár a december 17-re vonatkozó napi maximum hőmérsékleti rekordot (22.0°C Marcali, 1989) várhatóan nem fogjuk megdönteni, viszont az éjszakai minimumok is igen magasak lehetnek, szintén rekord közelében.

Fotó: Puskás Erika- MetKép-> A ti csoportotok

Források: OMSZ, wxcharts.com, eumetsat
Borítókép: Góbi István

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső