Vasárnap mediterrán ciklon, mögötte hétfőre 70-90 km/h-ás szélrohamok!

A Kárpát-medence időjárását a nyugat-európai ciklonrendszer peremén képződő peremciklonok alakítják.
Épp egy ilyen ciklonális hullám, és annak hidegfrontja ma okoz/okozott kiadós esőket, záporokat. A következő légörvény felhő- és csapadékrendszere holnap, azaz vasárnap érkezik meg több helyen nagy mennyiségű esőt hullajtva.
A ciklonmag országunkat keresztezi délnyugatról, északkelet felé haladva. Hétfőre a ciklon hátoldalára kerülünk, és mögötte a délnyugat-európai anticiklon peremén hidegebb, de egyben szárazabb légtömegek is sodródnak a medencébe. Mivel a két képződmény között nagy lesz a nyomáskülönbség , ezért az északkeleti és délnyugati vidékeket leszámítva, viharossá fokozódik az északnyugatira forduló légáramlás.
Ez a szél mind a hétfői, mind a keddi nap első felében meghatározó lesz, Szentestére mérséklődni kezd fokozatosan.
A nyugat-európai magas nyomású zóna keleti oldalán az ünnepeket követően újabb hullámban érkezik a hidegebb, tengeri eredetű légtömeg. Az eddigi szélsőségesen meleg napok után, ha csak árnyalattal is, de téliesebbre fordul időjárásunk, azonban kiterjedt havazásra nincs kilátás egyelőre, a záporok mellett, futó hózáporok kialakulhatnak, ám ezekből tartós és vastag hótakaró kizárt.

A fronttérképen a mai napon jelentős esőket, záporokat hozó ciklonális hullámot láthatjuk és a hozzá kapcsolódó hidegfrontot, mely éjszaka elhagyja térségünket északkelet felé.


A közel 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékletek pedig az európai léptékű légtömegcserét ábrázolják. Ez alapján is látható, hogy az igazán fagyos, zord téli hideget okozó léghullámok messze, északon maradnak.


Részletes előrejelzés:
Éjjel
északkelet felé helyeződik a csapadékmező, délnyugat felől átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet és foltokban párássá, ködössé válik a levegő. Északkeleten eleinte még számítani kell esőre, záporra. A hajnali órákra 5-10 fok közé hűl a levegő, de a derültebb, szélvédett nyugati,  délnyugati részeken ennél hidegebb lehet.

Vasárnap a kezdeti rövid napsütéses időszakokat követően délnyugat felől középpontjával egy markáns ciklon éri el hazánkat. Zárt, összefüggő felhősáv húzódik felénk délnyugati irányból és különösen az Alföldön intenzív esőkre, heves záporokra kell készülni, amit kis eséllyel, helyenként dörgés, villámlás kísérhet.
A ciklon mögött délután átfordul a szél északnyugatira és a hátoldali áramlás megerősödik, estétől és az éjszakai óráktól egyre inkább viharossá fokozódik. A nappali órákban még magasra, jellemzően 8-15 fok közé emelkedik a csúcshőmérséklet.


Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: Nagy Mariann Mara- MetKép-> A ti csoportotok

Hétfőre tovább mozdul a ciklon északkelet, kelet felé, de a csapadékzóna még felettünk lesz és a középső, valamint keleti megyékben eleinte esőkre, záporokra is van kilátás.
Nyugat felől lassan csökken, szakadozik a felhőzet.
A Győr-Szeged vonal széles sávjában erős, gyakorta viharos lökések kísérik majd az északnyugati szelet. Egyes szélrohamok elérhetik a 70-80 km/h-ás sebességet. A magasabban fekvő részeken a Dunántúlon 90 km/h körüli, esetleg azt meghaladó lökések sem kizártak.


A karácsonyi ünnepek szárazabb, változóan felhős, időnként záporokkal tarkított jelleget ígérnek, a hegyekben és északkeleten néhol hózápor, havas eső zápor is párosulhat ehhez, ám ezekből érdemi hó, ahogyan az elején is szó esett róla, szinte kizárható.

Az ünnepeket követően újabb hullámban érkeznek a hidegebb légtömegek, ezért téliesebbre fordul az idő, viszont az igazi havas, zordabb arcát mutató periódus még várat magára.

Fotó: startlap.hu

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, wxcharts.com