Hidegfront tör ránk, mögötte vasárnapra sokfelé viharos északi szél támad!

Jelenleg több középpontú magas nyomású zóna alakítja időjárásunkat. Az egyik ilyen anticiklonális centrum felettünk helyezkedik el, ennek köszönhetjük a leszálló légmozgások által biztosított, különösen a középső és keleti megyékben uralkodó hideg légpárnát.
Eközben Nyugat-Európa felett az Atlanti-óceán térségéből egy másik ilyen magas nyomású mező terjeszkedik keleties irányba.  Messze északon a Norvég-tenger, Skandinávia, továbbá a Barents-tenger környezetében nagy kiterjedésű ciklonrendszer örvénylik, melynek hosszan elnyúló hidegfrontja vasárnapra robog át hazánk felett, mögötte pedig az említett nyugatról benyúló anticiklon peremére kerülünk és ismételten anticiklon veszi át az uralmat felettünk.
A front mögött vasárnapra a hirtelen légnyomáskülönbség és a magasban bezúduló hideg légtömegek, azaz a hidegadvekció hatásaként megerősödik, több helyen viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél.
A frontot követően újra eseménytelenebb, a magasban jelentősen enyhülő tendencia mutatkozik, ami ismételten kedvezni fog az inverziós folyamatok kialakulásának, újra megjelennek a szél csillapodását követően az egyre makacsabb ködfoltok, bár nem mindenhol és nem tartósan lesznek jellemzőek. Ahol kisüt a nap a jövő hét közepe körüli, utáni napokban, akár +10, +11 fok körüli, kora tavaszias enyheség is lehet.
Az igazi, kemény havas tél egyelőre várat magára, csak helyenként számíthatunk január első felében kisebb hóesésekre, a ködből, a meteorológiai modellek által nem kiszámítható, az emberi tevékenység, üzemek hatásaként ipari havazásra az érintett körzetekben.

A közel 1500 méteres magasság előrejlezett profilján az északra tevékenykedő ciklon és a hozzá kapcsolódó frontrendszer látható, vagyis az átvonuló hidegfront és a mögötte több hullámban sodródó fagyos levegő.

Az animáción pedig szintén a 850 hPa-os nyomási szinten (~1500 m) végbemenő légtömegcseréket láthatjuk európai léptékben:

Részletes előrejelzés:
Ma, azaz péntek délután folytatódik a párás, sokfelé ködös, meglehetősen nyomott hangulatú idő. A ködmezőkkel érintett régiókban, hószállingózás, zúzmara lerakódás, ónos szitálás, ipari havazás fordulhat elő. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. A csúcsértékek a tartósan ködös tájakon fagypont körül, kevéssel az alatt, a kevésbé párás, napos délnyugati, nyugati részeken a sokéves átlag felett , +5, +7 fok körül alakul, továbbá a magasabban fekvő régiók, hegységeink csúcsai emelkedhetnek ki ebből a rétegfelhőzetből.  

Éjjel északnyugat felől zártabb felhőmező kúszik az alacsonyabb, pár száz méteres légrétegeket kitöltő rétegfelhőzet felé. Ez a közeledő hidegfronthoz kapcsolódik, ám csapadékot még éjjel nem produkál. A köd kiterjedése zsugorodni kezd. A minimumok -5, +4 fok közé süllyednek, hidegebb északkeleten, keleten, az enyhébb nyugaton, északnyugaton valószínű.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Györkő Zsombor- MetKép-> A ti csoportotok

Szombaton hidegfront határozza meg időjárásunkat, erősen felhős égboltra tekinthetünk fel, egyre többfelé eltűnik a köd. A front mentén csak kevés, általában záporos csapadékgócok alakulhatnak ki, némi eső, havas eső-zápor, északon, északkeleten hózápor, átmeneti kisebb havazás formájában. Ebből legfeljebb néhány centis hóréteg képződhet itt-ott, nagy mennyiségű csapadékot nem okoz a front. Enyhül az idő, egyre élénkebb, estétől erősödő északnyugati szél fúj. Napközben már zömmel +2, +8 fok között, északkeleten még fagypont környékén maradnak az értékek.

Vasárnapra a front mögött tovább erősödik, a Dunántúl és a Bodrogköz, valamint a Zemplén térségében, időnként viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. A legerősebb szélrohamok elérhetik, sőt meghaladhatják a 60-75 a magaslatokon a 80-85 km/h-ás sebességet.
A légmozgás a nap második felétől, az esti óráktól jelentősen mérséklődni kezd. Számottevő csapadék ezen a napon sem hullik, záporok, futó hózáporok azonban elszórt jelleggel előfordulhatnak.
A legmelegebb órákban +1, +6 fok között tetőznek az értékek.

Háttérkép: Szilágyi Hajnalka- MetKép-> A ti csoportotok

Hétfőre leáll a légáramlás és nyugalomba jut megint a hideg légtömeg. Erősödik a hétvégére enyhülő, foltokban megszűnő hajnali fagy. Az új hét első napjára virradó reggelen a fagyzugos helyeken -10 fok körüli értékekkel is számolhatunk, máshol jellemzően -3, -8 fok közé süllyedhet a hőmérő higanyszála.
Nappal zömében napsütéses, gyengén felhős időszakok mellett, kevéssel fagypont felé emelkednek a csúcsértékek, mely nagyjából meg is felel a január eleji 100 éves átlagnak.

Kedden és szerdán sem történik érdemleges változás, viszont a magasban drasztikus melegedés következik, melegfront érinti térségünket. A magasban kezdődő melegadvekció (enyhülés) kezdetben megnövelheti a ködképződés esélyét, majd a szél élénkülése ismét visszafoghatja azt.
Kedden reggel még országosan fagyni fog, ekkor a fagyzugokban -10 fok alatti érték sem kizárt, máshol is -4, -8 fok köré süllyed.
Szerdán reggel is még sokfelé csökken fagypont alá, de erősebb fagy már csak elvétve lehet északkeleten Zabar, és a Nyírség régióiban. Lesznek már fagymentes vidékek is.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Bádonyi Richárd- MetKép-> A ti csoportotok

A jövő hét közepétől meleg levegővel kitöltött anticiklon lesz felettünk, a napos tájakon +8 +12 fok köré emelkedik a hőmérséklet, fagyra sincs mindenhol kilátás a hajnali, reggeli periódusban és köd is inkább csak északkeleten képződhet nagyobb területi lefedettséggel. A tartósabban ködfoltos helyeken természetesen fagypont körül maradnak a maximumok is.
Csak kevés csapadék fordulhat elő szerdán és csütörtökön, kisebb esők, záporok, néhol havas eső, hózáporok formájában az említett, benyúló melegfronti felhőzet hatására.


Pénteken este, szombatra virradóan gyenge hidegfront érkezése mutatkozik, de ez is csak a magasban hozhat kissé hidegebb léghullámokat, viszont számottevő csapadékkal ez sem jár, ezért folytatódik a szárazabb időszak a következő hétvégét is beleértve.

Kiterjedt havazás, tartós hideghullám érkezése 2 héten belül szinte kizárható.

Fotó: Györkő Zsombor- MetKép->A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-
Források:
wxcharts.com