Melegszik, a naposabb déli tájakon +10, +11 fok is lehet pénteken

A Kárpát-medence időjárását egy tőlünk északra húzódó frontzóna alakítja, melynek melegfronti felhőzete az éjszaka órákban érte el északi tájainkat és okozott illetve okoz még most is az északkeleti tájakon többfelé ónos esőt, ónos szitálást!
A magasban kezdődő erőteljes melegadvekció és a talaj közelében megülepedett hideg kedvez a folyékony halmazállapotú csapadék lefagyásának az utakon, ezért rendkívül legyünk óvatosak, akár gyalogosan, akár járművel közlekedünk!

A frontrendszer a térképen jól látható, miként kígyózik tőlünk északra az anticiklon északi peremterületén.

Nyugat felől napközben szakadozik a felhőzet, érkezik az enyhe levegő talajon is, így a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén jócskán pozitív tartományba kúszik a hőmérő higanyszála. +2, +9 fok közé, a magasabban fekvő északnyugati megyékben lehet a legenyhébb a levegő. Keletebbre, északkeletebbre még -1, +4 fok között alakul, helyenként egész nap fagypont körül, esetleg az alatt marad.
A délies légáramlás a Dunántúlon élénkül meg kissé, másutt gyenge, mérsékelt marad.
Éjjel sűrű ködfoltok képződnek az északi országrészben. Lesznek már fagymentes tájak is, de zömmel 0, -5 fok közé süllyednek az értékek, érdemi csapadék nem várható, legfeljebb a ködből lehet szitálás, ami miatt indokolt marad a fokozott óvatosság a közlekedők számára!

Fotó: Góbi István- MetKép-> A ti csoportotok

Pénteken napközben az ország túlnyomó részén hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, a déli, délnyugati megyékben inkább csak magas szintű felhőzet szűri a nap sugarait, máshol északkeleten a hajnali pára- és ködfoltok csak lassan zsugorodnak, ott rétegfelhőzet borítja az eget a nap nagy részében.
Minél délebbre, délnyugatabbra haladunk, annál magasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Zömmel +4, +10 fok között szóródnak az értékek, de északkeleten a tartósabban rétegfelhős, ködös vidékeken egész nap 0 fok körül marad.
Gyenge, mérsékelt lesz a változó irányú szél, északkeleten a ködből még mindig lehet szitálás, máshol kellemesebb, kora tavaszias nap elé nézünk, aktuális lesz az idő egy délutáni hosszabb sétához.


A hétvégén is marad az enyhe idő, szombaton hidegfront érkezik, ami ismét csak a nevében hidegfront, mert lehűlés helyett újabb enyhülést hoz a talajon, északkeleten is megmozdul a ködpárna és szombatra virradóan néhol alig süllyed +5 fok alá a minimum.
Jellemzően +5, -3 fok között valószínű, az északkeleti fagyzugokban lehet hidegebb. Szombaton délután +3, +10 fok közötti csúcsértékek a legvalószínűbbek. Vasárnap ehhez képest nem változik a helyzet, de reggel az ország legnagyobb részére visszatér a fagy. A legmelegebb órákban a változóan felhős, napos, északkeleten ködfoltos órákban tág határok között, +1, +10 fok között tetőznek az értékek.

A jövő hét eleje nyugodt, csendes, frontmentes időt ígér. Újra megjelennek az egyre makacsabb ködfoltok, ám a nappali órákban lehetnek naposabb körzetek is, ahol enyhébb marad az idő. A tartósan ködös vidékeken nappal is fagypont közeli értékeket olvashatunk le a műszerekről, máshol +5 fok körül várható.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-
Források: OMSZ, Sütő’s Photography

Háttérkép: Sütő Máté