Bekövetkezett az, amitől mindenki félt: Óriási tűzfészek állt össze Ausztráliában!

Ígértük, hogy nem fogunk túl sűrűn hírt adni az ausztráliai tüzek terjedéséről, azonban most olyan hírt kaptunk, amit már közérdekből is meg kell osszunk!
A délkeleti tartományokban, az erős szél segítségével összeállt egy gigantikus méretű tűzfészek!
Jelenleg közel akkora(5000km2), mint Békés-megye, és megállítani sem tudják, csupán fékezik a terjedését.

Forrás: VicEmergency

A NASA MODIS projectje műholdfelvételek alapján mutatja meg, mekkora a tűz a térségben. A magas fák takarhatják a tűz észlelését, ezért a tűzfészkek valószínűleg nagyobbak!
A világos zölddel jelzett területek a természetvédelmi területek!

Forrás: NASA MODIS

Igen, a számok az aktív tűzfészkeket jelölik, itt már jól látható a hatalmas “tűzszörny”, ami ráadásul óriási mennyiségű füstöt is okádik 🙁

Forrás: NASA MODIS

A tűz erősödése miatt a hatóságok elrendelték annak a 220.000 embernek az evakuálását, akiket az előző napokban már felkészítettek rá, ha rosszra fordul a helyzet, menniük kell!
Olyan erősen szmogos a levegő, hogy Canberrában több nagykövetség is bezárt, köztük a magyar konzulátus is, aki ügyet akar intézni, annak Sydnybe, vagy Melbournbe kell utaznia, de a telefonos ügyfélszolgálatnál is megerősített műszakban dolgoznak.

A helyzet annak tükrében különösen aggasztó, hogy az ausztrál kormány már 2009-óta tudta, 2020-ban megerősödnek a bozóttüzek az éghajlat melegedése, és szárazabbá válása miatt.
Hatalmas tüntetések alakultak ki a hír hallatán a nagyobb városokban, a károk teljes viselését, illetve Scott Morrison miniszterelnök lemondását követelik.

Forrás: Index.hu; Sky News