A hideg légpárna alatt- Időjárás helyett, időállás

A Kárpát-medence légköri helyzetét hatalmas kiterjedésű magas nyomású zóna alakítja. Ebben, a magasban meglehetősen enyhe légtömegekkel kitöltött anticiklonban leszálló légmozgások uralkodnak, az időjárási frontok tőle északra, északnyugatra vonulnak és okoznak változékony, erősen szeles, csapadékos jelleget.  
Az észak-atlanti térségben rendkívül heves szélviharokat produkálnak  a fejlett és jól kimélyült ciklonmagok, helyenként 150-200 km/h körüli lökések is előfordulnak az óceánon, továbbá Izland és a Feröer-szigetek környezetében.
Nálunk változás nem várható az előttünk álló napok során, a ködréteg időszakos és átmeneti elvékonyodása várhatóan csak kisebb területre összpontosul majd. Ahol felszakad átmenetileg, ott napsütés is kialakulhat és enyhébb lehet a levegő, míg az ország túlnyomó részén a szürkeséget a zúzmara és az elszórt ipari havazás színesítheti meg egy kis téli fehérséggel.
Leghamarabb lényegi változásra hétvégétől számítunk, szombatra nagy valószínűséggel egy hidegfront éri el az országot és keveri át nagyobb területen a légrétegeket a feltámadó északnyugati szél.
Ezt követően észak, északkelet felől fagyosabb, száraz, hideg léghullámok áraszthatják el Európa középső és délebbi részeit is, ezért az évszaknak megfelelő téli időjárást előidézve. Kiadósabb, ciklonális havazásnak egyelőre elenyésző az esélye.

Mindez a közel 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékeken is nyomon követhető.

Források: wxcharts.com
Háttérkép: Sütő’s Photography

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt