Kora tavaszias idővel búcsúzik a január, jövő héten már éjszakai fagy is kevés helyen lehet

Bár a tél java már lassan eltelt, de téliesebb fordulat a december eleji átmeneti hideghullám óta csak epizódszerűen, hidegfrontok mögött alakult ki röpke időre, melyet hideg légpárna követett. Abban az időszakban érezhettük, hogy az időjárás talán igazodik a naptárhoz, azonban mindezt csak a medence sajátos jellegének köszönhettük, ugyanis magaslégköri folyamatok nem támogatták volna a télies intermezzót országunk területén.  
Az elkövetkező napokban az észak-atlanti térségben, Izland környékén igen mély ciklonmagok képződnek. A tőlünk északra örvénylő ciklonokhoz kapcsolódó frontálzónák mentén nagyon szeles, viharos időjárás várható azokon a területeken és hozzánk a tőlünk délkeletre húzódó magassági gerinc peremén, a két rendszer közös, délnyugati, nyugati áramlásában érkeznek az egyre enyhébb, óceáni eredetű légtömegek Európa belsejébe.
Mivel a gerinc peremén lesz elég légmozgás, ezért tartós, napközben is megmaradó köd az ország legnagyobb részén a jövő héten nem várható.

Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékletek is tükrözik, hogy egyre inkább az óceáni léghullámok jutnak főszerephez ismét, a mai átmeneti északnyugati irányból érkező hidegadvekciót követően:

Forrás:http://www.wxcharts.com

A hétvége légköri helyzetét még egy elgyengülő melegfront határozza majd meg, különösen vasárnap sok felhőre, párásabb, foltokban ködösebb időre van kilátás, bár a vasárnapi napon a nyugati országrészben kisüt a nap hosszabb-rövidebb időre. Jelentős csapadék nem fog esni.
A hőmérsékletek a napos régiókban ekkor is elkérhetik a +8, +10 fokot, máshol még +2, +7 fok közé emelkedik.


A jövő hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, érdemi csapadék sem hullik és több-kevesebb napsütésre is van kilátás.
A legmelegebb órákban kedd, szerda környékén már +10, a délebbi területen +12, +14 fok körül szóródik a hőmérséklet.
A délnyugati szél főleg a hét második felében élénkül, erősödik meg. Éjszakai fagyokra részlegesen számítunk, lesznek tartósan fagymentes területek.

A hőmérséklet anomália előrejelzés (~1500 m) tekintélyes pozitív értékeket vár Európa nagy részére, különösen a Kárpát-medencére vonatkozóan a hónap utolsó hetére:


Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal