Akár jelentősebb hó is hullhat az Északi-Középhegységben!(Animált ábra)

Ahogy azt már az előrejelzésben is jeleztük a keddi napra vonatkozólag, meglehetősen színpadias fordulatot vesz az időjárás és mondhatni mindent igyekszik felvonultatni. Mivel tél van, a zivatarok és egyéb bizar nyári jelenségek elé helyezve a hó esélyére is igyekszünk egy rövid írást produkálni.
Várhatóan a nap első felében, már reggel megérkezik a melegfront felhőzete változó intenzitású csapadékkal. Ez többségében eső lesz, ÁM az Északi-Középhegység kivétel ez alól. Reggeltől kezdődően a délután első feléig, akár több órás intenzív havazás is kialakulhat a magasabb csúcsokon, s itt akár 5, esetleg 10cm-t meghaladó hóréteg is kialakulhat. A hegység közvetlen környezetében inkább csak lepel-2cm hó hullhat, ám valószínűleg olvadni fog, és gyakran válthat át folyékony csapadékba. Északabbra a határ közelében többségében hó eshet és itt 3-5cm hótakaró is kialakulhat.
A hidegfront előtt a délután 2. felétől ide is megérkezik a mumus és ideiglenesen pozitív hőmérsékletek lehetnek a csúcsokon is (0 és +2 között fent), így a csapadék havas esőbe, ónos esőbe és esőbe is átválthat.
Majd a “felmentő sereg” címszó alatt megérkezik a már sokszor említett hidegfront, és egy fokkal enyhébb intenzitással, mint délnyugaton, de az északi területeken is jelentős csapadékkal jön. Hirtelen változást hoz, így gyorsan vált át ismét hóba a csapadék várhatóan és a magasabb részeken újabb centiméterekkel gyarapodhat a takaró.
Megj.: meglehetősen bizonytalan a helyzet, hiszen a hőmérséklet a határon táncol majd és valószínűleg napközben tapadó, olvadó hó hullhat, de minden esély megvan akár vastagabb hótakaróra is, mégha csak kérész életű is lesz.
Késő este, éjszaka délnyugaton és néhol a Bakonyban is hullhat havas eső, hó, ám a csapadék gyorsan szűnik majd, illetve hajnalban északkeleten is eshet némi olvadó hó.

A lap alján lévő feliratkozás ikonra kattintva és feliratkozva segítheted munkánkat! Köszönjük!❤

Animált ábránk a csapadék tipusát illetően: