Tavaszias hétvége következik, többfelé 13-15 fok is lehet

A Kárpát-medence időjárását az Atlanti-óceán felől érkező váltakozó nedvességtartalmú, zömében enyhe léghullámok alakítják.
Már úton van az a hullámzó frontrendszer, melynek hidegfrontja holnap sok csapadékot, szeles, barátságtalan időt ígér.
Ennek alakulásáról korábbi cikkünkben és előrejelzéseinkben olvashatnak!

A hét második felének időjárását is ez az erős nyugat-keleti áramlás fogja meghatározni. A keddihez hasonló nagyobb csapadék már várhatóan nem hullik, de záporos csapadékhullámok érinteni fognak minket a tőlünk északra robogó ciklonok peremhullámainak hatására.
A hőmérsékletek péntekig nappal +3, +10 fok között alakulnak majd, éjjel részleges fagyra van kilátás, azaz nem mindenütt fog fagyni.

Péntektől délnyugati áramlással lényegesen melegebb légtömegek sodródnak felénk a magasban. A gyakran élénk olykor erős szél hatására ködképződés sem valószínű kiterjedt értelemben, ezért a talajon is érződni fog a melegedés. A változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos periódusok előfordulhatnak, ám a tőlünk északra haladó ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó frontok hatására időszakosan kell csapadékhullásra, esőkre, záporokra is számítani, vagyis az esernyőt ne nagyon tegyük el.
A hőmérséklet csúcsértékei pénteken egyre többfelé érik  el a +10, +11 fokot. A hétvégén tovább fokozódik az enyhülés, szombaton és vasárnap sokfelé átlépheti a hőmérő higanyszála a +10 fokos értéket.
Országos átlagban +10, +15 fok közötti maximumokra, a naposabb térben és időben kellemes, tavaszias időre készülhetünk, valamint kiterjedt éjszakai fagyokra sincs kilátás ezeken a napokon.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Borítókép: wxcharts.com

Ez is érdekelhet!  Napos, gomolyfelhős idő, elvétve egy-egy záporesővel