Jövő hét közepén hidegbetörés, az eső után helyenként havazás, hózápor, viharos szél

Míg a hétvége és a jövő hét eleje időjárását az elmúlt hetekre is jellemző zonális, azaz nyugatias áramlás alakítja, addig a jövő hét közepére átalakul a nagytérségi légköri cirkuláció.
Kezdetben Dél-, Délnyugat-Európa felett anticiklon helyezkedik majd el, mi pedig ennek a peremén leszünk, ezért érintenek majd minket az északra robogó ciklonokhoz kapcsolódó peremhullámok.
Ugyanakkor ebben a délnyugati, nyugati áramlásban igen enyhe, óceáni eredetű légtömegek sodródnak a kontinens belseje felé, ezért keddig tavaszias hőmérsékletekre van kilátás, az éjszakai fagyok is megszűnnek, és melegrekordok megdőlése sem zárható ki.

Ugyanakkor keddről szerdára megváltozik az eddigi légáramlás, mivel Nyugat-Európa felett egy nagy kiterjedésű magassági gerinc (anticiklon) épül fel. Az óceán felől közeledő ciklonhoz kapcsolódó markáns hidegfront szerdától sarkvidéki eredetű levegő érkezését biztosítja a front mögött az anticiklon keleti peremén, a ciklonnal alkotott közös, északias áramlási mezőben.  Ez a hideg légtömeg eléri majd várhatóan Észak-Afrika térségét is.
Viharossá fokozódó északi, északnyugati széllel bő 10 fokos lehűlés következik.

A front hatására előbb esőkre, záporokra, itt-ott akár zivatarokra,  majd a hidegadvekció következtében hózáporok is lehetnek. Az időszak második felében szerdát követően viharos északi széllel újabb hullámban érkezhet a fagyos levegő, napközben a sokéves átlag köré esik vissza a hőmérséklet, és visszatérnek az éjszakai fagyok országszerte. Emellett konvergencia (összeáramlások) mentén főleg a középső tájakon, Duna-Tisza közén mérsékelt havazás, hózáporok esélye is megnő.

Az 1500 méteres magasság hőmérséklet előrejelzése és a hőmérséklet-anomália, vagyis a sokéves átlagtól való eltérés is mutatja, hogy drasztikus lehűlés következik.

Források: wcharts.com

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!