heves zivatarok Kecskeméten is! *VIHARVADÁSZAT*

Ahogy reggel az ország középső sávjában többfelé, gyakorlatilag mindenhol,- úgy Kecskeméten (Ménteleki városrész) is heves zivatar vonult át a reggeli, hajnali órákban.
Az első zivatar 4:50/5:00 körényékén érkezett nyugat felől, 0,8mm eső esett belőle kevés villámlással. Ezt követően egy cella súrolt minket északkelet felől, mely mögött kialakult egy igen erős (Februárhoz képest) zivatar.

A zivatar hangos zúgással érkezett a távolból, viszonylag gyakori villámlással (többnyire lecsapó villámok). Mikor megérkezett közepes intenzitású havas eső kezdődött, hatalmas latyak darabokkal, egy két hópehellyel is keverve (elősször el sem hittem amit látok…). Majd egy vihar előtti csendet követve intenzív jégeső kezdődött, eső cseppek nélkül (úgynevezett “száraz jégeső”) . A legnagyobb jégdarabok mérete elérte a 2-2,5cm-t is!

Nagyjából 1,5cm-es jégdarabok a képen

A jégeső bő 10percig tartott, ez a cella viszont Kecskemét belvárosát elkerülve Lakitelek irányába haladt tovább, hasonló jégesőt okozva. (Erről több beszámolót is kaptunk a MetKép->A ti csoportotok! csoportunkba!)

Ezután következett a csend, hatalmas tornyos gomolyfelhők kezdték ellepni az eget, láthatóan készült valami. A front vonalán Budapest térségében egy erős zivatarlánc (Squall Line (SL)) állt össze, és igen nagy sebességgel nyomult délkeleti irányba, egyenesen felém.
A zivatarláncot 93km/h-s szélroham “hozta meg”, felhőszakadás volt tapasztalható, melynek összetevői: Jég, latyak, hódara, eső és kevés hó féleség volt. Rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék zúdult le, a kertek egy része kis időre víz alá került.

A kertünk nagyjából bokáig érő víz alatt volt

A zivatarok jelentős károkat okoztak a térségben, reklám táblákat szakított le, fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg.
Nem mindennapi reggelen vagyunk túl…tekintve, hogy téli hónapot írunk.

Mostanra süt a nap, és a reggeli viharoknak már nyoma sincs az égen, talajon viszont továbbra is folyik a károk eltakarítása.