Mire számíthatunk ma?

Előrejelzés 2020.02.28-ra.

Ahogy az eddigi modellfutások tekintettek a mai napra, mi is izgatottan várjuk a mai nap időjárását. Mai nap mire számíthatunk?
Reggel a várt hőmérsékletek némileg felül múlták az eddig előre jelzett értékeket. A Dunántúlon 3-6 fok közötti értékek szóródnak, Budapesten 4 fok. Ettől keletre eső tájakon és az M5 autópályától keletre eső részeken van esély megmutatkozó és meg is maradó havazásra.

Szilvási Tibor

Reggel a Szeged- Kecskemét- Gödöllő- Vác vonaltól keletre élők számíthatnak némi havazásra. A modellek az utolsó pillanatban jelentősen kevesebb csapadékkal számoltak. Aki szeretne havat látni és akár hóembert építeni, annak javaslom nagyobb hegyeinket.

Délelőttre a csapadék nagy része eláll, a szél a Dunántúlon előbb a Kisalföldön, majd a Bakony és Vértes térségében és a Balatonnál, idővel a Duna hazai alsó szakaszánál is megerősödik, néhol viharossá is fokozódik. Ha tehetjük kerüljük az idősebb fák alatti huzamosabb tartózkodást, valamint gyenge állagú épületek közelségét lehulló faágak, törmelékek miatt.

Délutánra a hőmérsékletek a Dunántúlon 7-9; Duna- Tisza közén 6-8 fokig emelkednek. Körös-Tisza- Zagyva folyók által határolt keleti tájakon alig emelkedik 5 fok felé a hőmérséklet, továbbra sem zárható ki havas eső intenzívebb csapadékgócokban, de látványosabb havazás csak a hegyvidékeinkre koncentrálódik majd.

A szél jelentősen csak késő délutánra veszít erejéből, a Dunántúlon a felhőzet felszakadozik, átmeneti gyenge futó záporokkal, hózáporokkal viszont találkozhatunk még. Napnyugta után Nógrád- Heves- Borsod megyékben gyorsan süllyedni kezd a hőmérséklet, tartósan hóval borított, derült és szélcsendes tájakon este 20-21 óra körül már nem lesz ritka a -5 fok körüli hőmérséklet sem.

Készítette: Erdős László

Borítókép: Szilvási Tibor