Jövő hét szombatig igazi tavaszi idő, vasárnapra markáns hidegfront, hidegbetörés!

Anticiklon avagy leszálló légmozgásokat biztosító légköri képződmény alakítja a Kárpát-medence időjárását a következő napokban, melyet egyre melegebb levegő tölt majd ki.
A ciklontevékenység és az ahhoz kapcsolódó frontrendszerek súlypontja kiszorul messze északra, felettünk pedig egy hosszan elnyúló magas nyomású zóna veszi át a főszerepet.
Sokak örömére végre csendes, nyugodt, csapadékmentes igazi tavaszi napok következnek, ám a hajnali, reggeli órákban a derűs égbolt hatására bizony mélyre süllyedhetnek a hőmérsékletek, ezért nagy lesz a hőingás az ország túlnyomó részén. Gyenge fagyok az arra érzékeny tájakon előfordulhatnak eleinte a reggeli órákban.
Napról-napra kicsit melegszik az idő, az előttünk álló hét közepe táján és annak második felében zömmel 15-20 fok közötti, sőt délen a 20-22 fok körüli maximumokkal jellemezhető délutánok alakulnak ki a sok napsütés hatására.

Az alapvető és komolyabb változás az majd a Kanada térségéből lefűződő anticiklonnak a kontinens belseje felé, az Atlanti-óceánon való áthelyeződéséhez lesz köthető, mivel az észak-atlanti régiókban, bele értve Izland környezetét, megemelkedik a légnyomás, így blokkolódik a zonális, azaz nyugat-keleti légpálya.

Ennek a fejlett anticiklonnak a peremén, a sarkvidék irányából, a szárazföld belseje felé fagyos léghullámok indulnak meg és az itt húzódó magas nyomású mezőt kitöltő meleg levegő és a közeledő sarki hideg határán várhatóan egy ciklon fejlődik ki északkelet –európai középponttal, melynek markáns hidegfrontja vasárnapra el is ér minket és át is vonul felettünk.
A front útját esők, záporok, helyenként zivatarok kísérhetik, sőt a magasban bezúduló hideg hatására a magasabban fekvő részeken, később síkvidéken is, akár hózáporok, havas eső is előfordulhat.  Emellett feltámad és sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet bő 10-12 fokkal visszaesik és a hideg levegő nyugalomba jutásával akár komolyabb fagyokra is van esély, ami -5, -10 fok közötti értékeket jelenthet majd. Napközben várhatóan a februári átlagnak megfelelő, +5, +6 fok körüli maximumokat mutathatnak a hőmérők.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

“Jövő hét szombatig igazi tavaszi idő, vasárnapra markáns hidegfront, hidegbetörés!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.