Komoly lehűlés és országos jelentős havazás jövőhéten?! (ECMWF vs. GFS)

Nos, a cím komoly, valóban van rá esély, ám a helyzet meglehetősen bonyolult és bizonytalan. 2 meteorológiai modell előrejelzéseit fogjuk összehasonlítani ezt illetően.

Először az ECMWF modell által előrejelzett helyzetet elemezzük ki, ami első pillantásra kaotikus állapotokat vár jelenleg, de nagy bizonytalansággal terhelt!

Szombat délután, vasárnap reggel érne el minket az a már sokat emlegetett hidegfront, mely mondhatni “kirugdosná” a meleget hazánkból. Erős északnyugati széllel, téli hőmérsékletekkel, záporokkal, hózáporokkal érkezne. Néhol már vasárnap is havazhatna, főként a Bakonyban, északon, északkeleten, majd később délnyugaton, ám ez még nem lenne jelentős. (Lila–>hó)

Szombat éjfél:

Vasárnap reggel 6:00:

Lehulló hó vasárnap estig:

Az elkövetkezendő néhány napban, hétfőtől péntekig a csapadékos részeken(máshol enyhébb) általában fagypont körül alakulnának a maximumok, vagy valamivel afölött(2-3fok), és éjszakánként komoly fagyok lehetnének. Így a csapadék az igazi változója a helyzetnek.

Hétfőn a Dunántúlon hózáporok, a Tisza vonalától keletre hószállingózás, havazás kezdődne, ám ez még nem hozna jelentős mennyiséget. Ez még csak amolyan ízelítő jellegű lenne a hétfőn kiépülő, kedden érkező mediterrán ciklon előtt. Néhány centi hó azonban lehullana belőle.

Hétfő délelőtt:

Hétfő estig lehulló hó:

Majd a tökéletes téli hóvihar forgatókönyve alapján a hideg benyomulása egy mediterrán ciklont építene ki tőlünk délre, délkeletre, mely gyorsan célba is venné csapadékával hazánkat. (L betű jelzi, lila a hó)

Kedden késő délután délkelet felől havazás kezdődne, mely a fagypont alatti értékek miatt éjszaka megmaradna. Jól látszik a csapadék benyomulása, majd intenzitásának erősödése is.

Kedd este 9 óra:

Kedd éjfél:

Kedd éjfélig még csak néhány centi friss hó hullhatna délen és keleten.

Majd szerdán a csapadék egyre intenzívebb és nagyobb kiterjedésű lenne és a Dunántúl keleti felétől az ország keleti feléig jelentős havazást okozna. Mivel a hőmérsékletek fagypont körül, esetleg fölött alakulnak majd, így ez olvadó, vizes és tapadós hó lenne.

Szerda reggel 6 óra:

Szerda dél:

Szerda este 6 óra:

Szerda éjfél:

Összességében délkeleten, akár 20centit meghaladó hó is hullhatna olvadást nem számolva.(Szerda éjfélig)

Csütörtökön további jelentős mennyiségű hó esne a Duna-Tisza közén és attól keletre, egészen keleten az enyhülés következtében eső a valószínűbb.

Csütörtök reggel 6:

Csütörtök dél:

Csütörtök este 6:

Csütörtök éjfél:

Csütörtök estig délkeleten a lehulló hó mennyisége, olvadást nem kalkulálva elérhetné a 25-35centit.(Csütörtök éjfél)

Pénteken eleinte még délkeleten havazhatna, máshol vegyes halmazállapotú csapadék hullana, majd később mindenhol enyhülne az idő és olvadni kezdene a hó.

Péntek dél:

Péntek délig délkeleten a 40centit is meghaladhatnánk, ha nem olvadna.

A sok feltételes mód oka 2 dolog. Az egyik a GFS modell teljesen más elképzelése, a másik a helyzet, a mediterrán ciklon, a hőmérséklet és csapadék rendkívül nagy bizonytalansága.

A GFS által festett kép lényegesen eltér a fentitől. A hidegfront jellegét illetően hasonlóan látja a helyzetet, vasárnap a Bakonyban még némi havazást sem zárna ki. A hőmérsékletben is hasonlóan jelez előre, fagypont körüli maximumok az ország jelentős részén, és éjjel komolyabb fagyok.

Vasárnap reggel 9:

Az egyetlen különbség, ami mondjuk igencsak lényeges, a mediterrán ciklon, ugyanis a jelenlegi futtatás alapján a GFS modell nem számol vele, így legfeljebb szerdán hullhatna (szerinte) némi hó.

Szerda dél:

Összefoglalva: a 2 meghatározó hosszútávú modell jelenleg jelentősen szembemegy egymással, az egyik több napos havazással, a másik szimplán jelentős lehűléssel számol.
Napok óta elemezzük az előrejelzéseiket, sokszor egyeznek a csapadékot illetően, így valószínűleg a későbbiekben is lesznek olyan futtatások, amik sok havat, vagy éppen száraz hideget adnak, a helyzet rendkívül bizonytalan!
A fenti összefoglaló a 2 modell általi jelenlegi előrejelzés elemzése, de érdemes követni oldalunkat, hiszen folyamatosan elemezzük a helyzetet és friss cikkekkel, előrejelzésekkel jövünk a márciusi telet illetően!

Megj.: A fenti kissé csúnya futás (ECM) elég valószínűtlen, de teljesen kizárni nem lehet
, viszont néhány centi hóra jó esély van az Alföldön!

Térképek:

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf&region=slovakia&chart=2mtemp,850temp,wind10mkph,2mtemp&run=00&step=216&plottype=10&lat=47.172&lon=22.251&skewtstep=0

Borító: ilsebaladait/instagram

“Komoly lehűlés és országos jelentős havazás jövőhéten?! (ECMWF vs. GFS)” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.