Igazi téli idő várható! Szibériai eredetű, sarkvidéki hidegbetörés érkezik!

Holnap délután érkezik Magyarországra az a markáns hidegfront, ami elhozza a tavaszba a telet.
Hatalmas mennyiségű hideglevegő halmozódott fel északon, emi utat talált az alacsonyabb szélességi fokok felé, és hamarosan hazánkba érkezik. A reggeli órákban még csupán az északi területeken élők érzékelhetik, hogy változás kezdődött a makroszinoptikus helyzetben, felhősödés, esetleg egy-egy gyenge eső formájában. A délelőtt folyamán talajszinten is ideér a front, erős, sokfelé viharos szelet okozva, és nagyon gyors hőmérsékletváltozást idézve elő!

Az ECMWF előrejelző rendszer 2 méteres magasságra számított hőmérséklet előrejelzése szombat 15:00 UTC-re
Forrás: met.hu


Míg északon csupán 8-10 fok közé emelkedik a hőmérséklet, délkeleten 20 fok közelében lesz még a csúcsérték, erre fog “rászaladni” a hidegfront, ami zivatarok kialakulásához vezet, elsősorban a Kecskemét – Békéscsaba vonal mentén számíthatunk zivatarokra, amiket erős, viharos szél kísérhet!

Az AROME előrejelző rendszer maximális széllökés előrejelzése szombat 15:00 UTC-re
Forrás: met.hu
Az ECMWF előrejelző rendszer maximális széllökés előrejelzése szombat 15:00 UTC-re
Forrás: met.hu

Nagy az egyetértés a modellek között, erős széllel érkezik meg a hidegfront!

A hidegfront nagyon gyorsan átrobog felettünk, hisz délelőtt lép be, az ország területére, és estére már távozik is, de mögötte jelentősen hidegebb levegő zúdul be, így a hétvégén, és a jövő hét elején is lényegesen az átlag alatt marad a hőmérséklet.
Az érkező hideg levegő el fogja érni a Földközi tenger térségét, ahol ciklogenezis megy végbe. A képződő ciklon súlypontjával a délkeleti országrész fölé helyeződik, és napokig meghatározza időjárásunkat, erős szelet, és többfelé is havat hoz.

A lila szín a szilárd halmazállapotú csapadékot jelzi
Forrás: WXCHARTS.com

Összességében elmondható, hogy az idei tél egyik leghavasabb helyzete előtt állunk, habár már megkezdődött mind a meteorológiai, miind a csillagászati tavasz, mire a front ideér.

Borítókép: https://www.pxfuel.com/

1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Comments are closed.