Jövő hét elején Dél-Magyarországon havazás, viharos szél-> HÓFÚVÁS VESZÉLY!

Átalakulóban van Európa időjárása. Oka, hogy a Skandináv-félsziget felé egy markáns anticiklon helyeződik a következő 24 órában, mely megszakítja az eddig jellemző nyugat-keleti légkörzést és a peremén fagyos, sarkvidéki eredetű légtömegek zúdulnak a Kárpát-medence belsejébe, erős, helyenként viharos északi, északkeleti szél kíséretében a Kelet-európai-síkság irányából.
Az érkező erőteljes hidegfrontot a mai napon esők,  záporok, elszórtan esetleg zivatarok jelzik, továbbá a front mögött érkező hidegadvekció jeleként, mutatóban már ma is előfordulhatnak hózáporok, átmeneti havas esők, havazások.
Vasárnap több hullámban tör ránk az évszakos átlagnál jóval alacsonyabb hőmérsékletű léghullám.
Ez látható az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti térképen. Közel -10, -12 fokos levegő sodródik felénk.

A másik fontos tényező, hogy a jövő hét első napjaira egy magassági teknő szakad le északkelet felől, és ez alapvetően meghatározza majd a légköri helyzetünket.
A magasban egy hideg légörvény, a talajon ciklonális mező hatásával számolhatunk, kelet, délkelet felől összefüggő és zárt felhőmező húzódik országunk felé.  Az ehhez köthető csapadékmezőből a hétfői és keddi napon előbb az Alföldön majd a Dunántúl középső, délnyugati felén is sokfelé kell készülni havazásra, havas esőre, és összességében jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Átmenetileg nagyobb területen is van rá esély, hogy rövid időre fehérbe öltözzön a már-már zöldellő, virágokba borult, tavaszi táj.  
Fontos kiemelni, hogy éjszakánként tartósan fagyni fog, és napközben is lesznek helyek ahol alig emelkedik fagypont fölé felé a hőmérséklet, ezért a napokon át erős, időnként viharos lökésekkel párosuló északkeleti szél akár hordhatja is a lehulló havat helyenként!

Fotó: Pap Áron

Ehhez a magassági teknőhöz a hét közepére, szerda környékén egy fejlett mediterrán ciklon fog kapcsolódni, melynek előoldalán határozott és hirtelen felmelegedésre van kilátás.
Keleties áramlással közel 10-15 fokkal emelkedhet újra a magassági hőmérséklet, ezért a talaj közeli szinteken is visszatér a jövő hét második felében az évszaknak megfelelő idő.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Kálmán András

Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-

“Jövő hét elején Dél-Magyarországon havazás, viharos szél-> HÓFÚVÁS VESZÉLY!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.