Havazás, viharos szél, hófúvás a következő napokban!

Hétfőn hajnalban, reggel északon kialakulhat lepel-néhány centi friss hó, ami a hegyekben napközben is megmarad. Reggeltől kezdődően egyre többfelé alakul ki havazás, havas eső, keleten esetleg eső. Sokfelé hullhat több centiméteres hó, a legtöbb délnyugaton, ahol a 10-15centit is elérheti a hóvastagság. A viharos szél napközben délnyugaton, majd este délen többfelé okozhat hófúvást.
Részletesen, hóvastagság térképpel a lap alján lévő cikkben írtunk róla!

Széltérkép hétfő délután 1óra:

Hétfő éjszaka/kedd hajnalban a csapadék fokozatosan dél felé visszaszorul, így ott várható további havazás az éjjel. Máshol legfeljebb hószállingózás. Mivel fagyni fog, a lehulló hó megmarad majd, amit hordhat az erős szél, és hófúvást építhet, melyre délen van esély.
Napközben a déli, délkeleti határ ~20km-es környezetében és délnyugaton várható további jelentősebb mennyiségű hó, ami olvadni fog a legtöbb helyen, így a hóréteg gyarapodása minimális lehet, leginkább délnyugaton vastagodhat. Máshol gyenge havazás, hószállingózás előfordulhat, de jelentősebb hó nem valószínű. (A jelenlegi modellfuttatások alapján)
A szél erős, viharos lesz, így a fentebb említett területeken továbbra is hófúvás veszélye áll fent.

Széltérkép kedd délután 1 óra:

Kedd éjféli hóvastagság előrejelzés (ECMWF):

Éjszaka egyre inkább tolódhat északi irányba, így szerdán országszerte számíthatunk csapadékra, ami eleinte hó formájában hullhat, majd kelet, északkelet felől havas eső, később akár eső is eshet. Átmenetileg lepel-2cm hó szinte országszerte kialakulhat. Napközben a Szombathely-Békéscsaba vonaltól délre alakulhat ki jelentősebb havazás, általában 3-8cm-re, délnyugaton 8-15cm-re hízhat a hóvastagság. A szél továbbra is erős marad, ám az enyhülés miatt, olvadó, tapadó hó lesz, így leginkább délnyugaton van esély további hófúvásra.

Széltérkép szerda délután 1 óra:

Hóvastagság szerda délben (ECMWF):

Megj.: Egyelőre a hőmérséklet és csapadék eloszlás is bizonytalan, az olvadás mértéke is nehezen kiszámolható, így érdemes folyamatosan követni friss cikkeinket és előrejelzéseinket!

Hótérkép, részletek a hétfői hóról:

Megosztásoddal segítheted munkánkat!

Térképek:

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf&region=slovakia&chart=snowdepth,overview,2mtemp,accprecip&run=00&step=093&plottype=10&lat=47.172&lon=22.251&skewtstep=0