Hétfőtől újabb hidegbetörés, zivatarok, majd havazás követheti a hétvégi 18-20 fokos tavaszt!

Szélsőségesen alakult a napokban a Kárpát-medence időjárása, ugyanis megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északkeleti széllel sarkvidéki eredetű légtömegek sodródtak országunk felé a Skandináv-félsziget felett elhelyezkedő magas nyomású zóna keleti peremén.
Mind e mellé egy magassági ciklon szakadt le és a közelünkben örvénylő mozgást végezve keleties irányból több hullámban érkezett csapadék, mely havazás formájában nyilvánult meg. Az ország délnyugati, déli megyéiben helyenként igen tekintélyes mennyiségű hó hullott.
Mától egyre inkább a Földközi-tenger felett kimélyülő mediterrán ciklon előoldali áramlása kezd érvényesülni, ezért holnapra a magasban jelentős melegedés indul meg és kelet felől meleg levegő érkezik Európa belsejébe.
Bár légköri helyzetünket érdemben ez a mediterrán ciklon nem fogja befolyásolni, hiszen mi az északkelet-európai anticiklon peremén helyezkedünk majd el a hét második felétől, ez pedig száraz, tavaszias, csapadékmentes időt eredményez.

Ennek függvényében az előttünk álló néhány napban határozottan emelkedik tehát a hőmérséklet a talaj közeli szinteken is, és egyre több napsütésre van kilátás a változó felhőzet mellett.
Csütörtökön még a délnyugati megyékben lehet eleinte kisebb csapadék, ami az enyhülés hatására egyre inkább eső lesz. Másutt kisüt több-kevesebb időre a nap, legtöbb napsütésre északkeleten van kilátás, ezzel szemben délnyugaton még tartósan felhős, borús maradhat az ég.
Itt lesz a hűvösebb is egyúttal, északkeleten pedig a legmelegebb, a hőmérsékleti maximumok +6 és +15 fok között szóródnak országhatárainkon belül.  Időnként még élénknek ígérkezik a keleties légáramlás.  Csütörtök reggel már csak regionális fagyokra van kilátás, az országos, kiterjedt fagy megszűnik. -3, +4 fok közé hűl a levegő.

Pénteken és a hétvégén kellemes, tavaszi napokra számíthatunk, általában 15-20 fok közötti csúcsértékekkel, zömében fagymentes, de viszonylag hűvös éjszakákkal. Napközben a sok napsütés mellett megjelennek fátyol- illetve nappali gomolyfelhők. Eső vasárnap estig sehol sem várható, és a légmozgása is általában mérsékelt keleties irányú marad.

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső
Fotó: Ruzsinszki Péter- Metkép-> A ti csoportotok

A következő hét elején drasztikus változás előjelei mutatkoznak. Az észak-atlanti térségben egy erőteljes anticiklon centrum kiépülése mutatkozik, további tőlünk keletre, északkeletre, illetve délre több középpontú alacsony nyomású zóna helyezkedik el. Az északról közeledő sarki hideg és a délről előre törő melegebb levegő határán egy hullámzó frontrendszer húzódik majd. E frontrendszernek hétfőre a markáns hidegfronti szakasza éri el várhatóan határainkat, mely mögött igen hideg, sarkvidéki eredetű léghullámok zúdulnak délnyugati irányba.
Ez látható a felvételen is, a fontosabb légnyomási képződményeket jelöltük (A= alacsony nyomás (ciklon)) (M=magas nyomás (anticiklon)) nyilak-> áramlási viszonyok

Látható, hogy északkelet-délnyugati irányba húzódik majd ez a hideg légnyelv, túl az Ibérián, közel az Azori-szigetekig.
A teknő déli peremén, az Ibérián át belépő, a Földközi-tenger nyugati medencéje felé mozgó ciklon mediterrán ciklonná fejlődik majd.
Ebből arra lehet következtetni a legfrissebb számítások alapján, hogy az érkező hideghullám valószínűleg nem ígérkezik tartósnak, ugyanis a ciklon előoldalán délire fordulhat az áramlás, így a hét eleji hidegbetörést, akár újabb intenzív és hirtelen felmelegedés követheti.

A csapadék idő- és térbeli alakulása most még bizonytalan, azonban a hétfői hidegfrontot többfelé kísérheti eső, zápor, helyenként zivatar, illetve a megerősödő északi széllel párosuló hidegadvekció nyomán hózáporok, havas eső, havazás is előfordulhat.  A hőmérséklet ismét az ilyenkor szokásos alá eshet több fokkal és éjszakánként visszaköszönhetnek a fagyok.
További friss információk a várható hidegfront kapcsán friss előrejelzéseinkben és cikkeinkben lesznek elérhetők a későbbiekben!

Fotó: Macsuga Henrietta- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-

“Hétfőtől újabb hidegbetörés, zivatarok, majd havazás követheti a hétvégi 18-20 fokos tavaszt!” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.