Hétfőn akár 30 fok, majd hidegfront zivatarokkal, néhol akár havas esővel, havazással!

Összefoglaló: átvonult hazánk felett a hidegfront, mely után átmeneti hideg után, egyre fokozódó melegedés várható. Hétvégére 30 fok körüli maximum hőmérséklet várható. A meleg vasárnap és hétfőn tetőzhet, melynek egy markáns hidegfront vethet véget, igen komoly lehűléssel. Kedden pedig inkább március végi időre kell számítani.

Hosszútávú előrejelzésünk részletesen:

Pénteken reggel igen hideg, derült, szélcsendes idő várható. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3 és 6 fok között várható. A hidegebb értékek főleg a fagyzugos területeken, illetve a homokos Duna-Tisza közén várható. Napközben a csütörtökihez hasonlóan gyorsan fog emelkedni a T. Délutáni legmagasabb értékek 19 és 25 fok között várhatóak. Ezen a napon a szél délire vált.

Szombaton folytatódik a melegedés, reggeli fagyok megszűnnek. Reggel 2 és 11 fok között várható a minimum, még délutánra 22 és 27 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Csapadékra sehol sem kell számítani. Több-kevesebb fátyolfelhő zavarhatja meg a napsütést.

Vasárnap tetőzik nyugaton a meleg. Igen meleg nap várható, reggeli minimum is 7 és 15 fok között, még a nappali maximum 23 és 29 fok között várható. Délután a front közeledtével kissé labilisabb lehet a légkör, melyhez nedvesség is társul, ezért záporok, zivatarok kialakulhatnak, főleg a nyugati, északnyugati országrészben.

Hétfőn tetőzik a keleten és délen a “hőhullám”. Ezeken a területeken 30 fok köré emelkedhet a hőmérséklet, néhol el is érheti. Északnyugat felől fokozatosan érkezik a markáns hidegfront, épp ezért ezen a napon a nyugati országrészben csupán 15 fok körüli maximum hőmérséklet várható. A front következtében záporok, zivatarok várhatóak, esély van rá hogy hevesebb zivatarok várhatóak, főleg a keleti országrészben. Az Alpokalján esély van átmeneti havas esőre, akár havazásra is, szóval kis országunkban egy napon jöhet össze a hőségnap (30 fok feletti maximum hőmérséklet illetve a havas nap is, igaz az a havazás a nyugati országrészben, még a meleg, hőségnap délkeleti országrészben jöhet össze.

Kedden átvonul felettünk a hidegfront, mely mögött igen, hideg levegőre van kilátás. Ezen a napon az ország nagy részén a maximum hőmérséklet 10-15 fok között várható, mely inkább márciusi értéknek felel meg.

Fontos!!: a címben szereplő mondat nem egy helyre szól, hanem az országban előfordulhat 24 órán belül egyszerre hőségnap és havas nap is!

Borítókép: Globalnews.com

Az előrejelzést írta: Ilu Tamás és Miklós Krisztián