Holnap: 31-32 fok, estétől viharos szél, zivatar, néhol havazás

Összegezve: Ma meglett az első hőségnap, melyről itt olvashat. Holnap érkezhet északnyugat felől a markáns hidegfront, mely jelentős lehűlést hozhat hazánk fölé. Mely Csehországban, Lengyelországban síkvidéken is okoz havazást majd, több helyen megmaradó hóval.

Mi várható a front előtt? Nos, a front előtt főleg az ország déli és keleti felén több helyen meglehet az év első hőségnapja, nem egy helyen viszont akár 31-32 fok is lehetséges, sőt keleti, dk-i határunkon akár 33 fok sem kizárt. Viszont a napot több-kevesebb magasszintű felhő zavarhatja meg.

Forrás:met.hu

Hány óra fele érkezhet a front? Hétfő esti órákban érkezhet meg a front az északnyugati területekre, mely fokozatosan halad délkelet felé. Kedd reggeli órákra elhagyja országunk délkeleti részét is.

Mire számíthatunk? Csapadékra elsősorban Dunántúlon lehet számítani. Főként eső, záporeső formájában, azonban a Dunántúl középső és az ország déli felén főleg a hajnali illetve reggeli órákban zivatarok is várhatóak, mely felhőszakadást, jéget, néhol Havas esőt illetve grapuelt illetve viharos 70-90km/h-s szelet okozhatnak. Az ország magasabb pontjain a hideg levegő beáramlását követően havas eső, átmeneti havazást is okozhat a front.

Erős szél: Nem csak a zivatarok környezetében lehet viharos széllökés, hanem a hidegfront sokfelé okoz majd sajnos viharos szelet. Országosan 60-90km/h-s lökésekre kell számítani, azonban főleg az északnyugati részeken ennél erősebb széllökés is lehetséges.

Forrás:met.hu

A hidegfront távozását követően igen hideg időre kell számítani, Szerda reggel többfelé lehetséges fagy, a maximum hőmérséklet pedig 10-15 foknál nem lesz több.

Térkép forrása: met.hu

Borítókép illusztráció!

Készítette: Ilu Tamás.

Amennyiben a frontról készül kép illetve videó. Várjuk őket szeretettel a Metkép-> a ti csoportotokba!