Érkezik a sarkvidéki eredetű hideg!

Gyorsan tör utat az a légtömeg, ami a sarkvidék felől érkezik! Hogy mire számíthatunk a következő 24 órában, a cikkből kiderül!

Először is lássuk, hol tart most ez a hidegfront!

Hideg légtömeg Európa felett
A GFS előrejelzése alapján mostanra nagyjából itt tart a front, és gyorsan közeledik!
Forrás: WXCHARTS.COM

Ezt megerősíti az is, hogy jelenleg Zürich térségében erős villamos tevékenységgel járó zivatar tombol a Blitzortung.org villámlokalizációs térképe alapján!

Ugyan hazánkban is nagy a hőkontraszt, de ez még nem a front közvetlen hatása, csupán egy felhősáv nyúlik be a Kárpát-medence fölé, azonban ebből nem várható csapadék

Forrás: met.hu
Forrás: sat24.com

Az érkező hidegfront jól kivehető az európai műholdképen:

Forrás: sat24.com

A mai napon a front előtt, a délután folyamán zivatarok pattanhatnak ki, elsősorban a Tiszántúlon, de máshol sem lehet kizárni záporok, zivatarok kialakulását! A késő éjjel érkező hidegfront miatt a szél északiassá válik, és megerősödik, a Balaton felvidéken viharos lökések kísérhetik! A front mentén záporokra, zivatarok kell számítani, azonban ezek csupán kis területet érinthetnek, így az aszály nem fog mérséklődni.
A csapadékmentes területeken por, illetve homokvihar is keletkezhet!
Holnap délelőtt az országot el is hagyja a front, mögötte, a nyugalomba jutó hideg légtömeg miatt csupán 11-17 fokig melegszik a levegő!