A következő napokban: Özönvíz, zivatarok, rengeteg csapadék, fülledt idő.

Összefoglalva: A következő napokban is marad a fülledt meleg, trópusi eredetű levegő hazánk fölött! Országszerte bárhol előfordulhat a következő napokban zápor, zivatar, felhőszakadás!

Az elmúlt időszakról:Ahogy az elmúlt hetekben is megszokhattuk már fülledt, páradús, nedvességgel teli levegő van hazánk fölött. Ennek köszönhetően országszerte gyakran fordult elő jelentős mennyiségű csapadék, mely a korábbi aszályon segített, néhol azonban már átesett a ló túloldalára a rengeteg csapadék miatt.

Forrás: met.hu, az elmúlt 10 nap csapadékösszege.

Következő időszakról: is marad ez az időjárás hazánkban. Többször alakulhatnak ki csapadékrendszerek, melyek országosan jelentős csapadékot okozhatnak. A következő 5 napban például az Európai ECMWF modell az ország déli, délkeleti részére 100mm körüli csapadék eshet, melynek köszönhetően bizony már előfordulhatnak belvízzel elöntött területek. Mivel a csapadéktömböknek lassú lesz az áthelyeződése, így kis területen belül jelentős csapadék különbség alakulhat ki.

Forrás: met.hu

Hosszútávon pedig jelentős változás nem várható időjárásunkban: Marad a reggel 12 és 17 fok közötti minimum, a 23 és 29 fok közötti maximummal, jelentős csapadékkal, gyakori esővel, záporral, zivatarral. Az alábbi amerikai Gfs modell úgynevezett fáklyán is látszik hogy jelentős változás nem várható időjárásunkban. Az alsó görbe a csapadékot jelenti, a felső pedig a 850 hPa-s hőmérsékletet.

Forrás: wetterzentrale, Gfs modell

A friss naponta frissülő előrejelzésünket itt olvashatják.

Mai napon is várhatóak zivatarok, melyről itt olvashat

Figyelmeztető előrejelzésünket pedig itt olvashatják.

A cikket írta: Ilu Tamás

A Borítókép forrása:met.hu