Újra keleten a viharos időjárás!

Újra Debrecent vette céltáblájába a zivatarozás, bár el nem éri. Tőle délre Derecsén, Berettyóújfalun folyamatos a képződés.
És Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében újra zivatarok képződnek sorban.

Forrás: http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=meteo_radar

A mai nap folyamán beszámoltunk arról, valamint több előrejelzésünkben is megemlítettük, hogy zivatarok igazi tömege haladt lassan az országon át, néhol komolyabb jégesővel és felhőszakadással.

Eddig a rendszer az ország középső részein tevékenykedett, majd haladt a Dunántúlon végig, most viszont estére a céltábla a keleti országrész. Tegnapi felhőszakadás és jégverés után nem lélegezhetnek fel a Hajdú- Bihar megyeiek sem, valamint Szabolcs is jó eséllyel érintett lesz a felhőszakadásokban.

Mivel a cellák keletkezése folyamatos konvergens vonalak mentén, valamint az áthelyeződés ezek a vidéken a leglassabb, számítani kell a megyékben akár 30 mm-t meghaladó, rövid idő alatt lehulló csapadékra, kis eséllyel kisméretű jégesőkre, főleg a román határ mentén a légköri kiszáradás miatt.
Szintén esélyes a mai videónkban is látható burst, avagy viharos erejű kifutószél:

2020.06.14-es felvétel Szolnokról- Ilu Tamás
Mezőhegyesi felvétel 2020.06.14. – Bakota Zsolt

Várhatóan az este folyamán szelídebb villámvadászatra készülhetnek a keleti országrészben élők. Figyelmeztetve kérek mindenkit, kerülje a fák alatti tartózkodást és épületek szélén esetlegesen lehulló faágak és törmelék miatt.
Készítette: Erdős László
Borítókép: Nagy László- Metkép team.