Vasárnapig berobban a nyár: 28-34 fok, heves zivatarok, jégeső, felhőszakadás!

Vasárnapig berobban a nyár: 28-34 fok, heves zivatarok, jégeső, felhőszakadás!

Bár a cím közel sem elég, hogy lefedje ezt a néhány napot, végre nyarat sejtet, s ahogy ez a cikkből kiderül, valóban június végére vendégünk lesz a nyár.

Szerdán még visszafogottabb, a többség számára kellemes arcát mutatja a nyár, hiszen általában napos, változóan felhős idő lesz/van, az előző napokhoz képest mérséklődő légmozgással, és 23-26fok körüli csúcsokkal. Este, késő délután nyugati tájakon fordulhat elő zápor Ausztriából besodródva.

A folytatás ennél kiugróbb lesz, hiszen ahogy az alábbi ábrán is jól látszik, hétvégére Európa jelentős részét meleg levegő tölti ki a magasban, ugyanakkor a kontinens nyugati területeire már érkezik a minket csak jövőhéten elérő lehűlés.
Azonban addig meglehetősen meleg, igazi nyárias idő valószínű, enyhe éjszakákkal, napközben többfelé heves zivatarokkal, jégesővel és felhőszakadással.

A GFS modell által előrejelzett hőmérséklet kb.1500m-en szombat délután

Részletesen:

Csütörtökön dél felől továbbra is folytatódik a meleg levegő beáramlása, melynek köszönhetően az országban kellemes nyári idő valószínű, a déli felén 26-29, az északin 23-26fokkal. Mivel hazánk jelentős része fölött a magasban kiszáradás lesz, napos, változóan felhős időre számíthatunk, mérsékelt légmozgással. A legtöbb helyen legfeljebb futó zápor alakulhat ki.
Ezalól észak, északkelet és a keleti határ mentén lévő területek, esetleg az északnyugati határ környéke lesz kivétel. Ezeken a részeken elégséges feltételek lesznek zápor, zivatar képződéséhez, főként északon és északkeleten heves zivatar is kialakulhat, melyet felhőszakadás, akár nagyobb szemű jég és viharos szél is kísérhet.

GFS 1500m hőmérséklet, csütörtök délután
ECMWF csapadékintenzitás, csütörtök délután

A pénteki időjárás már nagyobb bizonytalansággal terhelt a modellek közti egyet nem értés végett, ám két dolog biztosnak látszik: meleg lesz, lesznek heves zivatarok.
A nap első felében, koradélutanig napos, változóan felhős idő valószínű, mérsékelt légmozgással, ami a hőmérsékleteken is meglátszik majd, hiszen az ország északi felén 25-28fok, míg a déli részeken 28-33fok, kifejezetten délnyugaton 32-34fok várható.
Ez a meleg kellő energiát biztosít a légkörnek záporok, zivatarok, sőt hevesebb viharok kialakulásához is. Erre a legnagyobb esély a Szombathely-Debrecen vonaltól északra van, ettől délebbre jelenleg úgy néz ki, inkább csak elszórt jelleggel alakulhat ki zivatar, ám ezek között is előfordulhat heves.
A vonaltól északra, bár ez még kissé bizonytalan, erős multicellás, esetleg (szélnyírás határeset lesz) szupercellás zivatar sem zárható ki. Késő délután, este, nagy területet érintő zivatarrendszer kialakulása sem kizárt, mely kb. a fent említett vonalig jutna.
A zivatarokat felhőszakadás, nagy szemű jég és viharos szél kísérheti!

GFS modell 1500m hőmérséklet, péntek délután
ECMWF csapadékintenzitás, péntek délután
ECMWF csapadékintenzitás, péntek este

Éjszaka továbbra is a vonaltól északra fordulhat elő főként zápor, zivatar, majd szombaton valamivel kisebb területet érinthetnek a konvektív események.
A hétvége első napján továbbra is meleg idő valószínű, valamivel több napsütéssel, nagy területen 30fok feletti maximumokkal, délen 32-34fok körül tetőzhet a délutáni csúcs.
Záporok, zivatarok főként a Dunától keletre fordulhatnak elő, a Duna-Tisza közén elszórtan, a Tiszántúlon szórványos jelleggel, az előző napokhoz hasonló kisérőjelenségekkel.

GFS 1500m hőmérséklet, szombat délután
ECMWF csapadékintenzitás, szombat délután

Vasárnap sem enyhül a meleg, hazánk jelentős részén 30fok körüli csúcsokra készülhetünk, eleinte sok napsütéssel, majd a délután során főként a Dunától keletre ismét gomolyfelhőképződés valószínű és újabb záporok, zivatarok teszik izgalmassá a napot.
Délen 31-34, északon 25-28fok körül alakul a délutáni maximum, zivatarok után azonban átmenetileg jelentősen visszaeshet a hőmérséklet.
Továbbra is jégeső, akár nagyobb (2-3cm) szemű, felhőszakadás (20-35mm) és viharos (65-85km/h) szél kísérheti a hevesebb zivatarokat!

GFS 1500m hőmérséklet, vasárnap délután
ECMWF csapadékintenzitás, vasárnap délután

A jövőhét egyelőre úgy látszik valamelyest enyhébb lesz, hétfőn sokfelé zivatarokkal, de ezekről majd a későbbiekben bővebben is írunk!

Térképek:

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=overview,accprecip,2mtemp,2mtemp&run=06&step=150&plottype=10&lat=49.421&lon=24.656&skewtstep=0