Ma hidegfront: 100km/h feletti szél, heves zivatarok, nagyméretű jég!

Hidegfront: Szél, heves zivatarok, jég!

Összefoglalva: A hidegfront előtt jelentősen bemelegszik a levegő, országszerte 33-36 fok közötti maximumra kell számítani. Majd a déli óráktól érkezik a front északnyugat felől, mely a déli országrész kivételével bárhol várható zápor, zivatar. Várhatóan egy zivatarrendszer is kialakulhat.A front érkeztével országszerte szélerősödésre kell számítani: 70-90km/h-s lökések lehetnek, sőt néhol ezt meghaladó szél sem kizárt.

Figyelmeztető előrejelzésünk mára!

Hova, hánykor érkezhet a front illetve a zivatar?

Nos a front az ország északnyugati részére déli órák folyamán érkezhet meg, mely fokozatosan haladhat kelet, délkelet felé. Eközben a Dunától keletre lévő területeken a front előtt zivatarokra kell számítani, melyek akár vonalba is rendeződhetnek. A front nagyjából délutáni órákra érheti el a főváros térségét, késő délutánra a Tisza vonalát, estére pedig a keleti országrészt!

Milyen erősségű zivatarok lehetnek?:

  • Felhőszakadás: rövid idő alatt 20-30mm csapadék
  • Viharos szél: 70-90km/h-s lökések, de akár 100km/h feletti sem kizárt, sőt egy-egy helyen 120km/h-t elérő széllökés is lehetséges!
  • Jég: nagyobb jég is előfordulhat (4cm-nél nagyobb)

Fontos: Az autónkkal álljunk védett helyre, fa alá semmiképp se! Az ablakokat csukjuk be! A mozdítható virágokat pedig hozzuk be!

A várható zivatarok erősségéről itt olvashat bővebben.

A viharos, orkán erejű szélről pedig itt olvashat.

Várjuk a fotókat Facebookon a Metkép-> a Ti csoportotok-ba!

Cikket készítette: Ilu Tamás

Borítókép csak illusztráció!