Brutál látványos szupercellák az Alföldön!(Képek, videók)

Brutál látványos szupercellák az Alföldön!(Képek, videók)

A hétfőn érkező hidegfront, noha a szokásos trükköt, azaz a talajfrontot bevetve a várt heves zivatarokat jócskán megbomlasztotta, nem ment el látvány nélkül. Szupercellák tették izgalmassá a napot.


Minden bizalmunkat az Alföldbe fektettük, hiszen “Nem létezik, hogy 35fokra esemény nélkül érkezzen egy front”. Egyébként létezik, de szerencsére nem így lett.

Délen egy erősebb képződés volt megfigyelhető, s mivel az energia egekben, konvergencia oké, nedvesség megfelelő volt és a szélnyírás 15-20 körül a frontvonalon, nekiindultam. A radart útközben is figyeltük és a kollégák segítségével Kistelek térsége lett a célpont. Ópusztaszer határában úgy döntöttem kockáztatok és inkább Sándorfalva határába megyek, ami bejött.
Egy erős HP (nagy csapadékú) szupercella vonult át a térségen, amiről tudtam pár impozáns képet készíteni, illetve az érkező brutal erősségű szélről és a felhőről videót is csináltam.

Később merészen úgy döntöttem átvágok a szupercellán, hátha megúszom jég nélkül. A felhő alatt éjszakái sötétség volt, a lámpák fénye szükséges volt a látáshoz, ami egészen a felhőszakadásig ért is valami, aztán semmit sem láttam, csak a sok letört ágat.

A parkolóban végre volt internet és a radart megpillantva egy újabb szupercella gyanús zivatart vettem észre, így elindultam, megpróbáltam utolérni, miközben keresztül kellett vágni a másik viharon. Mindenki állt az út szélén, én a kis Suzukival tankként verekedtem át magam a viharon.

Csongrádhoz érve a látvány valami fantasztikus volt, életem egyik legszebb peremfelhős zivatara állt előttem. Bár itt nem volt ránézésre szupercella, azért a későbbiekben forgolódott egy picit a radaron és az égen is, de erről picit később, előbb egy-két fotó:

Csongrád után úgy döntöttem Nagytőke lesz a megfelelő megálló, hogy tökéletesen rálássak a felhőre. A Tiszán átérve egy pillanatra a nap alásütött a viharnak, ami ezt a sárga vs kékes fekete árnyalatot eredményezte. A képen éppen a perem alja, illetve az előző szupercella felhőzete (alsó része a képnek) látszódott.

Az ország egyik legrosszabb minőségű útján sikerült óvatosan megelőzni a zivatart és Nagytőke határában megállni és fotózni, azt hiszem ez a HP szupercella volt a nap legbrutálisabb látványa, és képek, videók formájában is sikerült megörökítenem.

Egy kis videót is csináltam a panorámáról, amit láttam, illetve a villámokról:

Eközben Attila kollégánkhoz is betoppant a már gyengülő szupercella, talán addigra már “csak” egy erős zivatar, ám a látvány nagyon szép volt:

Vegülis ez a nap volt életem egyik legsikeresebb viharvadászata és akit érdekel a teljes album, a linken elérhető:

https://www.facebook.com/267158193663726/posts/1115128022200068/

Jó fényeket, szép fogást mindenkinek!

viharvadászunk elhavazva🤔😂

Képek: Sütő Máté