Vasárnap, hétfőn strandidő, kánikula, nagyon erős UV-sugárzás! -Keddre hidegfront

Kánikula, majd hidegfront!

A Kárpát-medence időjárását jelenleg a nyugat felől benyúló magas nyomás, továbbá az Atlanti-óceán felől a Brit-szigeteken át, Skandinávia felé helyeződő mélyülő ciklon áramlási rendszere alakítja. A légörvény előoldalán szubtrópusi eredetű léghullámok sodródnak a kontinens belseje felé délnyugat felől, emiatt vasárnap erősödik a nappali felmelegedés, és egyre több helyre visszatér a hőség.
Mivel tőlünk délre egy töltődő magassági teknő található, ezért a felénk húzódó gerinc a mélyülő észak-európai ciklon déli peremén meggyengül és összekapcsolódik a Földközi-tenger felett beékelődött hideg légörvénnyel.
Ránk az aktív, a Skandináv-félsziget felé mozgó ciklonmag hidegfrontja lesz érdemi hatással és a mögötte benyúló azori anticiklon peremterülete.
Éppen ezért keddre felerősödik az északnyugati légáram, ami friss, hűvösebb légtömegek érkezését segíti elő, mely nagy valószínűséggel nem ígérkezik tartósnak.
A hét közepe után újabb ciklongenezis zajlik le az óceánon, mely újfent egyesül a tőlünk északra, északnyugatra tevékenykedő veszteglő magassági teknővel, ezért hamar felváltja az északnyugati légpályát a délnyugati, azaz előoldali komponens.

Az 1500 méteres magasságra előre jelzett hőmérsékleti értékek nagyon jól szemléltetik ezeket a folyamatokat. a középtávú előrejelzés tekintetében:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Éjjel c
sökken, fokozatosan a déli országrészben is eltűnik a felhőzet, így zömmel derült, csillagfényes égboltra tekinthetünk fel. Csapadék kialakulása kizárt. Az északias szél jellemzően gyenge vagy mérsékelt marad.
A minimumok 11-19 fok közé süllyednek, hűvösebb a szélvédett, arra érzékeny tájakon lehetnek, míg magasabb értékeket nagyobb állóvizeink partján mérhetünk.


Vasárnap országszerte eseménytelen, tipikus nyaraló- és strandidőre van kilátás. Sokfelé zavartalan napsütéses órákra készülhetünk, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy 11-15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk huzamos ideig a napon, illetve ha a strandolás mellett döntünk, akkor mindenképp használjunk magas faktorszámú naptejet. Esőtől nem kell tartani és a csúcshőmérsékletek jellemzően 30-32 fok köré emelkednek.

Fotó- Sütő Máté- Sütő’s Photography

Hétfőn az elején említett észak-európai ciklon hidegfrontjának az előterében még kicsit fokozódik a hőség, ezt leszámítva marad a szabadtéri programoknak, kiemelten a strandolásnak kedvező légköri helyzet.   
Napközben még több órás napsütés ígérkezik, de elkezdenek megszaporodni a gomolyfelhők, melyekből délután, este északnyugaton már zápor, hevesebb zivatargócok kialakulása is előfordulhat. Az északnyugati szél egyúttal élénkülni kezd, zivatarfelhők környezetében az érintett körzetekben viharos lökések is kifuthatnak rövid időre.
A legmelegebb órákban még a csúcsértékek elérik a 30-34 fok közötti tartományt.

Keddre virradóan a hidegfront meglódul délkelet felé, szórványos záporokkal, zivatargócokkal, megerősödő északnyugati széllel kísérve. A nappali órákban északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, ám ezt megelőzően még többfelé várható eleinte eső, zápor, néhol egy-egy zivatar.
A maximumok visszaesnek több fokkal, zömmel 21-26 fok között alakulnak, de a hosszabb ideig borús tájakon 20 fok alatt maradhat.

Fotó: Sütő Máté- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdától a front mögött anticiklonális hatások dominálnak, ezért sok vagy zavartalan napsütésre számíthatunk, nagyon erős UV sugárzással!
Délnyugat felől újra igen meleg légtömegek sodródnak a medencébe, ezért a változatosság kedvéért csütörtöktől visszaköszön fokozatosan a kánikula, 30 fok közeli, péntek környékén már 30 fok feletti csúcsértékekkel.
A hét közepe körül a front mögött az éjjelek kellemesen hűvösek lehetnek, 10-17 fok közötti minimumokkal.

A jövő hétvégén pedig egy soron következő hidegfront frissítheti fel a levegőt.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> a ti csoportotok

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt érhetik el.


Összefoglalót készítette: Pap Áron- meteorológus-