Pénteken országos kánikula, extrém erős UV sugárzás! Szombaton erős hidegfront, szélvihar, esők, zivatargócok!

Csütörtökön még csak délnyugaton, délen, pénteken már országszerte hőség, kánikula- Szombaton hidegfront!

Hazánk időjárását a hét elején érkezett hidegfront mögött kialakult magas nyomású zóna és az abban leszálló légmozgásokat meghatározó légköri helyzet alakítja.
A Jan Mayen-sziget környezetében a Grönlandi és Norvég-tenger között, magassági teknő és a hozzá kapcsolódó ciklonrendszer örvénylik. A teknő déli peremén az óceán felől közeledő újabb légörvény beleolvad ebbe az alacsony nyomású rendszerbe és előoldalán csütörtökön, pénteken nagyon meleg, szubtrópusi eredetű levegő sodródik felénk a magasban.
A benyúló anticiklonból leszakadó magas nyomású mező, pedig Kelet, – Északkelet-Európa felé helyeződik tovább, így a két légnyomási képződmény (észak-atlanti teknő és kelet-európai gerinc) közös, déli, délnyugati légpályája érvényesül.
A ciklonhoz kapcsolódó hidegfrontnak azonban a magas nyomás nem áll sokáig ellen, ezért szombaton elér minket a következő átmeneti hőhullámot lezáró hidegfront.
A front viszonylag gyorsan tovább áll kelet felé, és mögötte az Azori-szigetek feletti középpontú szubtrópusi anticiklon peremére kerülünk.
A lehűlés ezúttal sem lesz tartós, bár a front mögött néhány napig mérsékelten meleg, de jellemzően száraz intermezzo alakul majd ki.


Az 1500 méteres magasságra előre jelzett hőmérsékleti értékek reprezentálják e folyamatokat, miként alakulnak az izotermák a kontinens területe felett:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Éjjel
az ország északi felében közepesen, vagy erősebben felhős, másutt gyengén felhős, derültebb, eseménytelen idő várható. Kisebb eső a felhősebb északkeleti, északi tájakon fordulhat elő elvétve.  A légmozgás gyenge, mérsékelt marad, iránya délnyugati, nyugati lesz. A minimumok 9-16 fok között alakulnak, hűvösebb az arra érzékeny vidékeken kiemelten az északkeleti völgyekben, illetve az alföldi homokhátságon fordulhat elő.


Csütörtökön eleinte Észak-, Északkelet-Magyarországon még több lehet a középmagas szintű felhőzet, ezért ott nem lesz teljesen zavartalan a napsütés. Délnyugat felé haladva viszont lényegesen kevesebb felhő jelenik meg, csaknem zavartalan napsütéses óráknak örülhetünk.
A meg-megélénkülő délnyugati, nyugati szél több fokkal melegebb légtömeget szállít felénk. Éppen ezért erősödik a nappali felmelegedés. Kevésbé északkeleten, itt még 25-27 fok körül valószínű,  délebbre ellenben mind több helyen közelíti meg vagy lépi át a 30 fokot.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: Kenézné Mária- MetKép-> A ti csoportotok

Péntekre a bevezetőben említett ciklon előoldalán dél, délnyugat felől több hullámban, száraz, afrikai eredetű levegő sodródik. A déli, délkeleti légmozgás megélénkül.
Szikrázó, zavartalan napsütés, kiváló strandidő ígérkezik.
A perzselő hőségben nagyon erős, illetve extrém erős lehet az UV sugárzás, ezért óvjuk bőrünket a leégés veszélyétől illetve ha nem muszáj, 11-15 óra között ne tartózkodjunk tartósan a tűző napon.
A legmelegebb órákban 30-35 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála, de természetesen a napon ennél jóval melegebb lehet!

Fotó: Fedor Béla – MetKép-> A ti csoportotok

Szombatra virradóan fülledt éjszakára a nagyobb városokban 20 fok körüli, feletti minimumokra van kilátás, ezért átmenetileg a napi középhőmérséklet az Alföld délkeleti, keleti részein a 25 fokot is meghaladhatja.
Napközben északnyugat felől a ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hidegfrontja ér el minket, előbb Északnyugat-Magyarországot. Ott már északnyugatira forduló szél jelzi a változást, míg másutt a front előtti ún. prefrontális, déli, délnyugati áramlás dominál, az Alföldön kitartó kánikulával.
Késő délután, este azonban az előző fronthoz hasonlóan meglódul délkelet felé és a megerősödő északnyugati szelet, átmenetileg viharos, 70-90 km/h-t elérő szélrohamok kísérhetik.
Sajnos az ilyen erős szél ismét fákat dönthet ki, és károkat okozhat!
A fronthoz köthető csapadékrendszerből pedig néhány órás csendes esőre, előterében zivatargócokra is van kilátás.  
A csúcsértékek északnyugaton már csak 20 fok közelében, egészen délkeleten még 33-35 fok körül tetőznek. A kettő között, zömében 23-32 fok közé várható.

Vasárnapra jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a középső országrészben egy konvergencia zóna mentén fordulhat még elő zártabb felhőzet, és ebből gyenge eső, zápor. A légáramlás ebben a sávban gyenge, mérsékelt, másutt még élénk, olykor erős lökésekkel párosul.
A maximumok kellemesen, ám az évszakos átlagnál lényegesen alacsonyabban 20-25 fok köré emelkednek.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A jövő hét eleje is mérsékelten meleg, száraz idővel indul, az éjszakák frissnek bizonyulnak, hétfőre virradóan 10 fok alatti minimumok újból előfordulhatnak. Napközben általában 23-27 fokos hőmérsékletekre célszerű számítani délután. A változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésben is reménykedhetünk.

A jövő hét közepétől aztán melegebb levegő advektálódik, fokozatosan az ilyenkor elvárható, sokéves átlagnak megfelelő hőmérsékletek visszatérése valószínűsíthető.
Hosszan tartó, komoly hőhullám kialakulása 10 napon belül egyelőre nem fenyeget.

További folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találják.


Összefoglalót készítette: Pap Áron  -meteorológus-