Erős hidegfront, szélvihar!

Erős hidegfront érkezik, szélvihar várható!

Szombaton napközben hidegfront éri el hazánkat. A front előterében főleg az Alföldön 34-37fok közé forrósodik a levegő. A hidegfront érkezését erős, viharos szél jelzi majd, főleg a Dunántúlon akár 80-90km/h erősségű széllökések is előfordulhatnak! Az ország más részein átlagosan 50-70km/h közötti, körüli szélre kell készülni.

Erős hidegfront, szélvihar várható
met.hu AROME modell

Csapadék terén a front szerénynek bizonyul, előterében csupán kis eséllyel északon fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Mivel a hideg levegő megelőzi magát a front felhőzetet, így a kiterjedtebb zivatarok esélye minimalizálódik, a front vonalán néhol fordulhat elő zápor, zivatar, heves zivatar esélye elhanyagolható.

Az éjszaka folyamán a fronthoz tartozó felhőrendszer is megérkezik, (mely várhatóan az Alpok felett fejlődik ki) nyugatról kelet felé haladva okozva esőt, zápor esőt. A várható csapadékmennyiség átlagosan 1-5mm országos viszonylatban.

met.hu AROME modell – Látható a frontvonalra előrejelzett szakadozott csapadékmező

Mint már említettük, a front jelentős lehűlést hoz magával, míg a front előtt 35fok feletti hőmérséklet várható, addig mögötte 15-20fok közé zuhan a hőmérséklet, ezzel felfrissítve a levegőt.

met.hu Arome modell – Látható, hogy délután az országban ~16 és ~36fok között alakulnak a hőmérsékleti értékek.

Borítókép: Nyitrai Balázs – Zamárdi (MetKép->A ti csoportotok!)