A következő két hétben az átlagosnál hidegebb idő várható!

A következő két hétben hidegebb, átlagos csapadékú idő várható, ha lehet hinni a globális előrejelző modelleknek!

Az idei nyár sajnos nem kényeztet el minket meleg tekintetében, és ez látszik körvonalazódni a következő 1-2 hétben is. Hazánkat épp ma érte el egy hidegfront, nyomában záporok alakultak ki, de ahogy átvonul, holnap már egy magassági hidegörvény, egy hidegcsepp kerül fölénk, és marad is itt napokig.

Ezek a légköri képződmények hűvös időjárást hoznak, sok felhővel, és a labilis légrétegzettség miatt záporosabb, zivatarosabb időszak várható. Heves zivatarok nem valószínű, hogy kialakulnak, de napokig megmarad a barátságtalan, szeles, felhős, hűvös idő, amit záporok, zivatarok tarkítanak. Ennek nyoma látható a következő hétre szóló anomália előrejelzésben is:

Hidegebb idő körvonalazódik az anomália térképen
Forrás: met.hu

A fenti képen az ECMWF modell a 2020.07.13-2020.07.19-ig terjedő időszaka látható, bár már nagyrészt a hátunk mögött tudhatjuk, a hétvége időjárása is erősen rányomta bélyegét a térképre.

Forrás: met.hu
Erre a hétre átlagos mennyiségű csapadékot mutat a térkép az ország nagyrészére, ez meg is felelt a valóságnak eddig, a következő napokban sem várható jelentős eltérés.

Itt pedig az ECMWF által 700hPa nyomásszintre (~3000m magasság) előrejelzett hőmérsékletet láthatjuk, a hidegcsepp élesen kirajzolódik az animáción:

Forrás: windy.com

A következő héten is marad a hűvösebb idő, de a csapadékhajlam gyengülni látszik, majd felmelegedés jöhet, és a hónap végére igazi nyári időben lehet részünk, de ilyen időtávra biztosat még nem lehet mondani:

Hidegebb idő körvonalazódik az anomália térképen
Forrás: met.hu
Kissé melegebb időt sejtet már ez a térkép, de még mindig jobbára átlagos, vagy kicsit hűvösebb értékeket mutat.
Forrás: met.hu
Szárazabb periódus jöhet a jövőhéten.

Borítókép: Sütő Máté, MetKép Team