A kora őszies pénteket és hétvégét a jövő hét elején melegedés, keddre hőségnap követi

Hűvös, kora őszies periódus a hét utolsó napjaiban, majd melegedés, hőségnap!

Az elmúlt hétvégén érkezett és gyorsan átvonult hidegfront mögött északnyugati, északi légáramlás zajlik napok óta. Ennek hatására az ilyenkor szokásosnál hűvösebb léghullámok sodródnak Európa belsejébe a sarkvidéki tájak, kiemelten Grönland és az azt környező tengerek felől.
Az óceán felett markáns anticiklon található, és ennek északi peremén Izland térségében ciklon örvénylik. E teknőből lefűződő magassági hidegcsepp péntekre éri el hazánkat, ezért az érkező pár fokkal melegebb légtömeg mögött, újból hűvösebb levegőt szállít az északnyugati szél, mely a közeledő hidegörvény előterében átvonuló mérsékelt hidegfronttal jár együtt.
Igazán meleg, forró nyári idő Dél-Európában, kiemelten a Pireneusi-félsziget területén, valamint Törökországban fordul elő, azonban a kontinens nagyobb részén hűvösebb az idő az ilyenkor szokásostól.
Lényegi változás ebben nem várható egyelőre, a hétvégén is ez a gyengülő, töltődő hideg légörvény szól bele többé-kevésbé a légköri helyzetünkbe.

A nyaralóknak és strandolóknak kedvező helyzet a jövő hét elején alakulhat ki 1-2 napra, majd a hét közepére újra hidegfront érkezik.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti előrejelzés jól mutatja, hogy miként pulzálnak a légtömegek a kontinens területe felett a következő 1 hét során:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

A nap hátralevő részében a bevezetőben említett magassági hidegcsepp előterében átvonuló gyenge hidegfront hatására erősen megnövekszik északnyugat felől a felhőzet. Több napsütés eleinte az Alföldön fordulhat elő. A front hatására elszórtan záporok, helyenként zivatarok alakulnak ki. Az északnyugati , nyugati irányú szél megélénkül, időnként megerősödik, zivatarokban viharos széllökések is lehetnek.  A csúcsértékek a legmelegebb órákban elérik a 22-29 fok közötti értékeket. Ennél hűvösebb a tartósabban záporesőkkel érintett területeken lehet.

Éjszaka erősen felhős, borult lesz felettünk az ég. Nyugat felől egyre több helyen, de kiemelten a Dunántúlon és Észak-Magyarországon várható eső, záporeső.  Átmenetileg mérséklődik a légmozgás. A minimumok 11-18 fok között szóródnak, enyhe lesz a hajnal.

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik
Fotó: http://www.startlap.hu

Pénteken és a hétvégén is még ez a légörvény lesz időjárásunk egyik fő meghatározója. 
Éppen ezért pénteken erősen felhős, borult ég mellett az országban sok helyen várható eső, zápor, északkeleten helyenként egy-egy zivatar is előfordulhat. Főként a nyugati, északnyugati tájakon szakadozik fel a felhőzet, ott délután nagyobb eséllyel lehet zivatartevékenység. Leginkább a Dunántúlon és a Bodrogköz környezetében lesz gyakran élénk, időnként erős az északnyugati, északi szél, mely az esetleges zivatarfelhők környezetében rövid időre viharossá fokozódhat. Gyengül a nappali felmelegedés, mindössze 17-25 fok közé emelkedik, ami több fokkal elmarad a júliusi sokéves átlagtól.

Szombaton és vasárnap árnyalatnyit javul, de a nyaralóknak és strandolni vágyóknak egyáltalán nem kedvez majd az időjárás.  Még mindig sok felhőre és alkalmanként, elszórtan kialakuló záporokra, foltokban zivatarokra van kilátás.
Szombaton északkeleten áztató, csendesebb eső is valószínű. Hosszabb-rövidebb napsütéses periódusok előfordulhatnak helyenként, de inkább felhősebb égképre tekinthetünk fel.
Az északnyugati szél élénk marad.
Szombaton 17-26, vasárnap 21-28 fok közé a legvalószínűbbek a délutáni hőmérsékletek.

Fotó: Báthori Szilvi- https://www.facebook.com/groups/metkep/photos/

A jövő hét elejére csökken a csapadékhajlam, bár hétfőn elszórtan még előfordulhatnak záporok, néhol zivatarok.
Melegszik a levegő, hétfőn 25-30, kedden már sokfelé 30, a déli és nyugati tájakon 32-33 fok körüli csúcsértékek is előfordulhatnak.

Szerdára újabb hidegfront érkezése körvonalazódik, ezért ismételten csökken a nappali felmelegedés mértéke és megnő a záporok kialakulási esélye.

Tartós kánikula kialakulása a következő 10 napban, legalább július 25-éig kizárható, marad a változékony légköri helyzet.

Fotó: Bodács Balázs- MetKép-> A ti csoportotok

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt érhetik el.


Összefoglalót készítette- Pap Áron -meteorológus-