Heves esőzések, őszies idő, majd keddre kánikula, aztán szerdára újabb frontbetörés!

Az esős hétvégét keddre egy napos kisebb kánikula követi!

A Kárpát-medence időjárását egy úgynevezett magassági hideg légörvény alakítja.  Ez a ciklon itt vesztegel majd napokig hazánk térségében, és áramlási rendszerében nedves légtömegeket szállít.
Idővel viszont gyengül, töltődik és kelet felé mozdul, ezért a jövő hét elején meg is szűnik fokozatosan a légköri helyzetünkre gyakorolt hatása.
Izland térségében helyezkedik el középpontjával egy fejlett ciklon, melyhez kiterjedt front és felhőmező kapcsolódik, ezért Észak-, Északnyugat-Európában is hűvös, csapadékos az idő. Igazi kánikula inkább csak az Ibériai-félsziget és Törökország vidékén jellemző, valamint messze északkeletre az orosz területeken.
Összességében azonban hűvösebb időszak mutatkozik Európa nagy részén a következő periódusban is, ezt mutatja az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott, ECMWF hőmérséklet anomália előrejelzés a július 20-26-a közötti intervallumban.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti előrejelzés jól mutatja, hogy miként pulzálnak a légtömegek a kontinens területe felett a következő 1 hét során:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Ma, azaz péntek délután
erősen felhős, borult ég mellett, az országban sok helyen, kiváltképp középen és keleten várható kiadósabb eső, zápor, északkeleten helyenként egy-egy zivatar is előfordulhat. Főként a nyugati, északnyugati tájakon szakadozik fel a felhőzet, kisüt hosszabb-rövidebb időszakokra a nap és ott délután nagyobb eséllyel lehet zivatartevékenység. Leginkább a Dunántúlon illetve a Bodrogköz környezetében lesz gyakran élénk, időnként erős az északnyugati, északi szél, mely az esetleges zivatarfelhők környezetében rövid időre viharossá fokozódhat. Gyengül a nappali felmelegedés, mindössze 17-25 fok közé emelkedik, ami több fokkal elmarad a júliusi sokéves átlagtól.
Éjjel nyugaton kevésbé felhős, keleten borongós, heves esőkkel tarkított időre van kilátás, 20-40 mm-t elérő vagy meghaladó csapadékmennyiség is hullhat összességében. Enyhe hajnal adódik, 11-17 fok közé csökken a legalacsonyabb hőmérséklet.

Ez is érdekelhet!  Több fokos lehűlés érkezik, ma sokfelé eshet az eső
Fotó: http://www.startlap.hu

Szombaton és vasárnap is az itt veszteglő hideg légörvény szól bele időjárásunk alakulásába. Még mindig sok felhőre szombaton az észak-magyarországi tájakon sokfelé, másutt elszórtan előforduló esőre, záporra, itt-ott zivatargócokra van kilátás.
Vasárnap sem változik érdemben a helyzet, marad az esőkre, záporokra, néhol zivatarok kialakulására hajló idő.
Hosszabb-rövidebb napsütéses periódusok előfordulhatnak helyenként, de inkább felhősebb égképre tekinthetünk fel.
A változó, a Dunántúlon jellemzően északnyugati irányú szél elsősorban utóbbi területeken élénkül meg gyakran és nagyobb területen.
Szombaton 16-26, vasárnap 20-27 fok közé a legvalószínűbbek a délutáni hőmérsékletek.

Fotó: http://www.lokal.hu

Hétfőtől aztán szárazabb napok következnek újból, és délnyugat felől egyben melegebb léghullámok sodródnak felénk.
Hétfőn a több-kevesebb napsütés mellett már csak elvétve lehet futó zápor, kisebb zivatar.
A hőmérséklet csúcsértéke 25-30 fok közé emelkedik.

Kedden több órás, az ország egy részén zavartalan napsütés melletti, remek strandidőre számíthatunk. A légmozgás mérsékelt, nyugatinak ígérkezik.
A legmelegebb órákban általában 30-31 fok köré melegszik fel a levegő, ám a déli, és nyugati régiókban 32-33 fokos csúcsértékeket is mutathatnak a hőmérők.

A gyenge kánikula azonban nem lesz hosszéletű, hiszen szerdán érkezik a soron következő hidegfront, mely feltámadó északnyugati szelet, de csak kevés csapadékot hozhat, záporesők, mérsékelt zivatarok formájában.
Szerdára 22-28 fok közé esik vissza a nappali felmelegedés.
Az éjszakák az időszak alatt enyhék lesznek, 12-18 fok közötti minimumokra készülhetünk.

A kánikula visszatérésére leghamarabb a jövő hétvégén mutatkozik esély, várhatóan egy magas nyomású zóna keletre helyeződésével.

Fotó: Pap Áron- MetKép-> A ti csoportotok

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt érhetik el.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-