Rekord alacsony szinten az Északi-sarki jégborítottság! – Az Északnyugati-átjáró megnyílt!

Míg nálunk egymást követik a hűvös napok, az Északi-sarki jég elérte a valaha mért legalacsonyabb értéket! Az Északnyugati-átjáró megnyílt!

Sajnos ismét megdőlt a rekord, ami még 2012-ben állt be az Északi sarkon: ennyire kevés tengerjeget sosem mértek eddig, pedig 40 éve monitorozzák a sarki jeget a NASA szakemberei.
Mi történt, hogyan lehetséges, hogy így meggyengült a jég, miközben nálunk az elmúlt évek egyik leghűvösebb nyara van?

Forrás: http://nsidc.org/


Sajnos míg nálunk hűvös, és az elmúlt 6 hétben csapadékos is az időjárás, addig Szibériában hónapok óta tombol egy sosem látott hőhullám, a tudósok egy része ezt már a klímaváltozás számlájára írja. A szibériai forróság pedig nem egy aforizma, nagy területen mérnek 30°C feletti hőmérsékletet, de a Jeges-tenger partján is jóval a normális értéken túli hőmérsékletek uralkodnak.

Hőmérsékleti anomália térkép, Észak-Európa
Forrás: windy.com

A forró nyár, és a szokatlanul korán jött, meleg tavasz, valamint a tél végi viharciklonok együttesen okozzák a jelenlegi szélsőséges értéket, azonban az, hogy 10 éven belül ismét rekordot döntött a tengeri jég alacsony kiterjedtsége, aggodalomra ad okot. A helyi élővilág nem csak hozzászokott a tengerjég jelenlétéhez, de nélküle jelentős nehézségekkel is kell szembenéznie, ami a teljes sarki bioszférát összeomlással fenyegeti.

Az Északnyugati-átjáró immáron nyitva áll:

Forrás: http://nsidc.org/

Borítókép: https://nationalpost.com/