Kedden strandidő, hőség, nagyon erős ultraibolya sugárzás!

Kedden már sokfelé hőség, majd szerdára újabb hidegfront rondít bele a strandidőbe!

Magas nyomású zóna húzódik felénk, egy napra visszatér a hőség, a strandidő.
Igazán forró, tartósan nyári jelleg leginkább Dél- illetve Kelet-Európában van, azokon a területeken sokfelé 35 fok felé szökik napközben a hőmérő higanyszála, sőt az Ibérián az elmúlt egy-két nap 40 fokot meghaladó hőmérsékleteket is mértek.
Hasonlóan rekkenő a hőség Törökország térségében, illetve Görögország vidékein is fokozódik a kánikula a napokban.
Kifejezetten hűvös légköri helyzet a Brit-szigetek környezetében uralkodik a Norvég és Grönlandi-tenger környezetében örvénylő ciklonrendszer következményeként. Oda sarkvidéki eredetű léghullámok érkeznek, kora őszies jelleget előidézve.
Várhatóan a hét közepén Skandinávia felett ciklon mélyül ki, mely egyre jelentősebb hatást fejt ki Európa középső részein is az időjárást illetően.

Az 1500 méteres magasságra előre jelzett hőmérsékleti értékek jól mutatják, hogy miként pulzálnak az izotermák a kontinens felett:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Éjjel
csökken a felhőzet, ellaposodnak a gomolyfelhők, megszűnnek a délután itt-ott képződött záporok, zivatargócok. A légmozgás gyenge, mérsékeltnek ígérkezik és északkeletne néhol párássá válik a levegő, ködfoltok is képződhetnek.
Hajnalra 12-19 fok közé süllyednek a minimumok.


Kedden az ország legnagyobb részén kánikulára készülhetünk.  Sok lesz a napsütés, de fátyol- és gomolyfelhők megjelennek az égen. Kis körzetet érintően, eleinte északkeleten, estétől nyugaton is előfordulhat zápor, zivatargóc.
A légmozgás gyenge, mérsékelt marad, ám zivatargócok környezetében kifutószél jelentkezhet, melynek sebessége elérheti a viharos fokozatot is átmenetileg. A legmelegebb órákban 30-33 fok köré melegszik a levegő, 30 fok alatti értékek északkeleten lehetnek, ott 28-29 fok köré a legvalószínűbb.

Fotó: Körte Éva- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdára érkezik is a röpke kánikulát követő mérsékelt hidegfront. Erejében már nem lesz olyan masszív, mint az előzőek. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, ugyanakkor a nyárias idő az megmarad.
A front hatására szerdára virradóan megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye több helyen az országban valamint feltámad az északnyugati szél. Napközben már javul az idő, kisüt a nap.
A maximumok 25-32 fok közé emelkednek.

A hét második felében átmenetileg megnyugszik a légkör, csütörtökön, pénteken csendesebb, meleg idő mutatkozik, csütörtökön 25-30, pénteken jellemzően 28-30 fok közeli értékekkel.
A napsütés mellett megjelennek felhők az égen, de kiterjedt csapadéktevékenység ekkor nem várható.

A hétvégén marad a meleg, egyre fülledtebb idő, növekvő labilitással, csapadékhajlammal, megszaporodó záporokkal, zivatarokkal.

Tartós hőhullám kialakulása a hónap végéig nem várható.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Fotó: Bordács Balázs- MetKép-> A ti csoportotok


Folyamatosan frissülő előrejelzéseket itt és itt olvashatnak.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-