Péntek délutántól károkozó, viharos zivatarok, felhőszakadások, villámárvizek!

Viharos napok következnek, sok-sok esővel!

Hazánk időjárását egy veszteglő, itt hullámzó frontrendszer alakítja jelenleg. Hatására fenn áll a labilis légköri rétegződés, ezért kedvezőek a feltételek, hogy heves záporok, zivatarok alakuljanak ki.
Pénteken már egy rövidhullámú teknő és a hozzá kapcsolódó sekély ciklon veszi át az irányítást mely itt örvénylik majd a medence felett.
Távolabb tekintve, a Skandináv- félsziget, Izland továbbá a Brit-szigetek háromszögben fejlett ciklonrendszer örvénylik a továbbiakban, melynek egyre inkább az előoldalán leszünk.
Tartósan vendégünk lesz az egyre melegebb nyári idő, sőt a jövő héten az óceán felett tevékenykedő ciklonok által kimélyülő teknő és a felettünk kialakuló magas nyomású zóna, közös, délnyugati irányú légpályája erősödik meg.
Erről részletesen majd friss cikkünkben olvashatnak.


Részletek:

Éjjel
átmenetileg csökken a felhőzet, délen is elcsendesednek fokozatosan a zivatarok és gyengén felhős vagy derült, nyugodt hajnalra számíthatunk.
A légmozgás csak a kezdeti konvektív csapadékgócok környezetében lehet viharos, ám alapon gyenge, mérsékelt marad.
A minimumok 13-20 fok közé süllyednek.

Pénteken napközben eleinte több-kevesebb napsütés szinte mindenütt várható és gyorsan emelkedik a hőmérséklet, jellemzően 26-31 fok közé. Délután azonban délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer érkezik, erőteljesen megnövekszik a gomolyfelhőzet és heves záporok, viharos zivatargócok alakulnak ki. A konvektív csapadékrendszer halad tovább kelet, északkelet felé. A markáns gócokat felhőszakadás, (30-60 mm) jégeső,  (1-3 cm átmérőjű) szélvihar (70-90 km/h) kísérheti.
A kiemelt veszélyforrás egyébként a felhőszakadás lesz, mely a megfelelő terep-domborzati viszonyokkal rendelkező vidékeken villámárvizet okozhat.

Forrás: http://www.startlap.hu

A hétvégén, különösen szombaton még itt vendégeskedik országunk felett az a felhőörvény, mely a heves esőzésekért felel péntek délutántól.  Szombattal bezárólag helyenként a 70-100 mm-t is elérheti vagy meghaladhatja a lehulló csapadék mennyisége.
Szombaton sokfelé készülhetünk még kiadós esőre, heves záporra, zivatarra, felhőszakadásokra.
A hőmérséklet sem emelkedik a sok felhőnek, csapadéknak köszönhetően olyan magasra, annak ellenére, hogy a felettünk levő légtömeg meleg lesz, hiszen nagyobb mértékű hidegadvekció nem történik. Általában 18-26 fok közötti csúcsértékek mérhetünk.   

Vasárnap aztán a ciklon távozik,  keleten még ugyan lehetnek záporok, zivatarok, viszont országos tekintetben javul az idő. A légmozgás a hétvégén mérsékelt marad, csupán a zivatargócok környékén fordulhat elő viharos széllökés, úgynevezett kifutószél.  
A legmelegebb órákban 24-31 fok közötti értékeket mérhetünk újból, hűvösebb a csapadékkal érintett tájakon lehetséges.

Ez is érdekelhet!  Ciklon okoz többfelé borús, csapadékos időt
Fotó: Szilvási Tibor- MetKép-> A ti csoportotok

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt olvashatják.
Borítókép: Łukasz Zac


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-