HÉTFŐTŐL FOKOZÓDÓ HŐSÉG-> 36-37 fok is valószínű a hét közepén!

Hétfőtől hőségre, igazi kánikulára számíthatunk, strand és nyaralóidővel!

Hazánk időjárását egy felettünk örvénylő ciklon alakítja. Hatására az elmúlt 24 órában rengeteg eső esett, különösen a délnyugat-magyarországi tájakon mértek kiugróan magas csapadékösszegeket. https://www.metkep.hu/2020/07/25/ozonviz-delnyugaton-elarasztott-utca/
Távolabb tekintve, a Skandináv- félsziget, Izland továbbá a Brit-szigetek háromszögben fejlett fejlett ciklonrendszer örvénylik a továbbiakban, melynek egyre inkább az előoldalán leszünk.
Tartósan vendégünk lesz az egyre melegebb nyári idő, sőt a jövő héten az óceán felett tevékenykedő ciklonok által kimélyülő teknő és a felettünk kialakuló magas nyomású zóna, közös, délnyugati irányú légpályája erősödik meg.

Az 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti előrejelzés ezt a folyamatot kiválóan szemlélteti:

Forrás: http://www.wxcharts.com

A hétvége hátralevő részében, különösen ma szombaton még itt vendégeskedik országunk felett az a sekély ciklon, mely a heves esőzésekért felel péntek délutántól.
Sokfelé készülhetünk további kiadós esőre, heves záporra, zivatarra, felhőszakadásokra.
A hőmérséklet sem emelkedik a sok felhőnek, csapadéknak köszönhetően olyan magasra, annak ellenére, hogy a felettünk levő légtömeg meleg lesz, hiszen nagyobb mértékű hidegadvekció nem történik. Általában 18-26 fok közötti csúcsértékek mérhetünk. 

Vasárnap aztán a ciklon távozik,  keleten viszont még lehetnek záporok, zivatarok, (megközelítőleg a Békés-Pest megye vonaltól északkeletre) viszont másutt javul az idő. A légmozgás mérsékelt marad, zivatarfelhők környezetében lehet szélerősödés.
A legmelegebb órákban 24-30 fok közötti értékeket mérhetünk ismét, hűvösebb a csapadékkal érintett tájakon lehetőséges.

Fotó- Nagy László- MetKép-> A ti csoportotok

Az előttünk álló héten jelentős változás történik. A tőlünk északnyugatra örvénylő ciklon előoldalán afrikai eredetű meleg levegő áramlik felénk.
Hétfőn több órás napsütés várható, inkább csak északkelet-magyarországi túlsúllyal képződhetnek olyan kövér gomolyfelhők, melyekből kialakulhat zápor, zivatargóc elvétve.
A hőmérséklet a legtöbb helyen már eléri a 30 fokot, északkeleten lehet még 26-28 fok körül.

Kedden, szerdán tovább erősödik a nappali felmelegedés, kissé élénkülő déli, délkeleti széllel a hőhullám hatására a keddi napon 29-34, szerdán 32-36 fok közé emelkednek a csúcsértékek országos viszonylatban, de néhol ennél melegebb is előfordulhat.
Sok-sok napsütésben lesz részünk, zápor, zivatar kialakulási esélye szerdán a Dunántúlon északnyugati, nyugati felén megnő.

Fotó: Király Károly- MetKép-> A ti csoportotok

A hét második felében, csütörtökön mérsékelt hidegfront érheti el hazánkat, azonban drasztikus lehűlés és kiugróan nagy csapadékhozam területi átlagban nem ígérkezik. Lokálisan azonban kedvezőek lehetnek a feltételek záporok, viharos zivatargócok kialakulásához.
A legmelegebb órákban csütörtökön az Alföldön még 34-35 fok körüli hőség várható, északnyugaton már csillapodik a kánikula.

Pénteken és a hétvégén marad a nyaraló és strandidő, 30 fok közeli maximumokkal, száraz idővel, jelentős esőzés nélkül.

Az éjszakák enyhének adódnak, lesznek helyen a városokban ahol 20 fok alá sem süllyed a minimum-hőmérséklet.
Ennek hatásaként a napi középhőmérséklet elérheti és meghaladhatja a 25 helyenként a 27 fokot.

Molnár Klauida- MetKép-> A ti csoportotok



Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus