TARTÓS KÁNIKULA- kedden északnyugaton 36 fok is lehet, országszerte izzasztó napok jönnek!

Kánikula kezdődik, nyaralóidő lesz a héten!

Hazánk időjárását a következő 24 órában az Északi-tenger felett örvénylő ciklon és a felettünk kialakuló magassági gerinc közös áramlási rendszere alakítja. Déli, délnyugati légpályán afrikai eredetű légtömegek sodródnak a medencébe, ezért erősödik a nappali felmelegedés és tartósan szárazra fordul a légköri helyzet.
A ciklonhoz kapcsolódó frontzóna hatására Észak,-Északnyugat-Európában csapadékos, hűvösebb idő a jellemző.
Ezzel szemben tartós hőhullám alakult ki Dél-Európában, a Földközi-tenger medencéje felett is nagyon meleg levegő található, az Appennini-félsziget területén 38-39 fokot is eléri a hőmérséklet, illetve az Ibéria tájain a 40 fokot is meghaladja.
Hozzánk is e forró légtömeg egy szelídebb hulláma sodródik, ez látható az 1500 méteres magasságra szóló hőmérsékleti előrejelzésen:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Éjjel szétesnek a nappal képződött kövér gomolyfelhők, általában kissé felhős, derült, sokfelé csillagfényes, eseménytelen időre számíthatunk, csapadék nem várható. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad és hajnalra 14-21 fok közé hűl a levegő.


Kedden napközben az Alföldön és a középső megyéinkben jelenhetnek meg fátyolfelhők leginkább. Ennek ellenére a legtöbb helyen derengő, szikrázó, zavartalan napsütésre van kilátás a nappali elvétve kialakuló kisebb gomolyfelhők mellett.
Zápor vagy zivatar kialakulása kizárható, így nyugodtan lehet strandolást tervezni egész napra.
A déli, délnyugati szél az Észak-, Északnyugat-Dunántúlon megélénkül. Másutt gyenge, mérsékelt légmozgásra készülhetünk.
A legmelegebb órákban szerte az országban eléri vagy meghaladja a 30 fokot a hőmérséklet, zömmel 30-34 fok között szóródik, ám északnyugaton, Sopron és a Kisalföld környékén a 35-36 fokot is elérheti.

Fotó-Toldi Gábor- MetKép-> A ti csoportotok

Szerdán is marad a kánikula, azonban este egy gyenge, feloszló hidegfront érkezik. Ekkor kissé megnő a záporok, zivatargócok esélye, azonban kiterjedt, heves viharoktól nem kell tartani.

A hét második felében is tartós kánikulára, nyaralóidőre, 30 fok közeli hőmérsékletekre van kilátás.

Fotó: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok


További friss előrejelzéseinket itt és itt érhetik el.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-