EGÉSZ HÉTEN HŐSÉG- szerdán északon, északkeleten itt-ott frissítő, akár hevesebb zivatarral spékelve

Marad a hőség, a strandidő- szerdán északon átmeneti zivatargócok

Hazánk időjárását a következő 24 órában az Északi-tenger felett örvénylő ciklon és a hozzá kapcsolódó frontzóna hidegfronti szakasza alakítja. Előoldalán déli, délnyugati légpályán afrikai eredetű légtömegek sodródtak a medencébe, ám holnap a front eléri országunkat és fel is oszlik, jelentős lehűlést egyáltalán nem okoz.
A ciklonhoz kapcsolódó frontzóna hatására egyébként Észak,-Északnyugat-Európában csapadékos, hűvösebb idő a jellemző.
Ezzel szemben tartós hőhullám alakult ki Dél-Európában, a Földközi-tenger medencéje felett is nagyon meleg levegő található, az Appennini-félsziget területén 38-39 fokot is eléri a hőmérséklet, illetve az Ibéria tájain a 40 fokot is meghaladja.
Hozzánk is e forró légtömeg egy szelídebb hulláma sodródik, tartós marad a kánikula, ez pedig jól látható az 1500 méteres magasságra szóló hőmérsékleti előrejelzésen:

Forrás:http://www.wxcharts.com

Éjjel az ország túlnyomó részén derült, gyengén felhős égboltra van kilátás. Főként az északi, északnyugati megyékben növekszik meg a közeledő gyenge front hatására a felhőzet és itt elvétve zápor, egy-két zivatar is kialakulhat. Máshol csapadék kialakulása teljesen valószínűtlen. A minimumok 16-22 fok közé csökkennek, a légmozgás mérsékelt marad, de zivatargóc környezetében az említett helyeken megerősödhet.


Szerdán napközben a gyenge front feloszlik országunk felett, ám némileg labilizálja a légkört. Elsősorban északkeleten, északon van esélye kis körzetet érintő, hevesebb zivatargóc kialakulásának. Egy-egy ilyen cellát jégeső, viharos széllökés is kísérhet, de ez nem lesz jellemző az ország más tájain. Máshol csak a front vékony, szakadozott felhőzete zavarhatja meg a napsütést, viszont így is magasra emelkedik a hőmérséklet. Általában 30-35 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, de a konvektív csapadékkal érintett északi országrészben várhatóan nem éri el a 30 fokot átmenetileg. Elsősorban azokon az északi-magyarországi és észak-dunántúli vidékeken ahol kialakul egy-egy zápor, zivatar, ott hirtelen csökkenhet 10 fokkal is a hőmérséklet a magasból kifutó szél és a lezúduló csapadék hatására. Friss, élénk északnyugati szél enyhítheti a hőérzetünket.

Fotó: http://www.startlap.hu

Csütörtöktől egészen a hét végével bezárólag javarészt száraz, napsütéses, heves időjárási eseményektől mentes, strand- és nyaralóidőre készülhetünk, kitartó kánikulával, zömmel 30 fok körüli, kevéssel 30 fok feletti hőmérsékletekkel.

Fotó: Barta Zoltán

Folyamatosan frissülő előrejelzéseket itt és itt olvashatnak.
Borítókép: Salamon Csilla- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-