Trópusi vihar fejlődik a Karibi térségben – Korán kezdődik a hurrikánszezon!

Az amerikai National Hurricane Center (NHC) /Nemzeti Hurrikán Központ/ tájékoztatása szerint 90% eséllyel válik trópusi viharrá az Isaias trópusi depresszió.

A vihar jelenleg az Atlanti-óceánon a karibi térség felé halad, és bár a jövőbeli pálya még nem állapítható meg teljes bizonyossággal, valószínűleg az Antillák, majd a Karib-szigetek térségére fog lecsapni, és lehetséges, hogy a Golf-öblöt is eléri.


A jelenleg trópusi depresszióként létező vihar gyorsan erősödik, miután jók a feltételek hozzá, a tenger hőmérséklete 30 fok körüli, és párasdús a légkör. A napokban erős konvektív viharok figyeltek meg a légköri képződmény körül, ami szintén az erősödésére utal.

10 méteres magasságban várt legnagyobb szélsebesség a fő képen, a kis képeken: Fent: Áttekintő kép, csapadékintenzitás, és légnyomás. Lent: Maximális várt széllökés 10 méteres magasságban.
Forrás: WXCHARTS.COM

Műholdas képen a gyorsan erősödő rendszer:

Forrás: Windy.com

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ 5 napos előrejelzése a lassan trópusi viharrá válló rendszerről:

Forrás: NHC

Az ábrán a az erősödő trópusi depresszió pályáját, illetve erejét lehet látni, a ciklon közepén mérhető légnyomás minnél alacsonyabb, annál erősebbnek tekinthető. Fontos, hogy ezek csak tájékoztató adatok, nagy a bizonytalanság mind a pályával kapcsolatosan, mind a várható erejével.

Forrás: Tropical Tidbits

Különböző előrejelzések az idő függvényében arról, mennyire lesz erős az Isaias névre elkeresztelt trópusi depresszió. Az előrejelzések fele trópusi viharnál erősebbet nem vár, és csupán egyetlen modell várja, hogy 2-es kategóriájú hurrikánná erősödik.

Forrás: Tropical Tidbits

A vihar érintheti a Karibi-szegeteket,Kubát, a Golf-öböl térségét, vagy Floridát, jelenleg nehéz megjósolni.

Borítókép: windy.com