Hétfő délután hidegfront érkezik, jelentős lehűlés, zivatarok

A hétvégén még kánikulai idő várható, bár a hajnali hőmérsékleti értékek némileg visszaestek, hétfőn azonban egy ciklon éri el hazánkat, nyugaton, és a Dunántúlon jelentős mennyiségű csapadékkal!

Hétfőn ér el minket az a ciklon, amely a jövő hét első felének időjárását alapvetően befolyásolja. Délelőtt északnyugat felől megerősödik a szél, és a nyugati határon záporok, zivatarok jelennek meg Ausztria irányából. A délutáni órákban a nyugati határnál sokfelé, másutt elszórtan kell záporra, zivatarra számítani, az északi szél megerősödik a Dunántúlon, zivatarok környezetében viharos lökések kísérhetik.


Az érkező hidegfront hatására a Dunántúlon jelentősen visszaesik a csúcshőmérséklet, mindössze 22-24 fok várható a legmelegebb órákban, míg a Tiszántúlon, különösen délkeleten még marad a hőség, itt 32-35 fok körül tetőzik a hőség.

Kedd estig jelentős csapadék a nyugati határon, illetve a Dunántúl középső sávjában várható, a modellek alapján 20mm feletti értékeket mérhetünk.
Előrejelző modell: ECMWF
Forrás: WXCHARTS.COM

Kedden már jobbára a Dunától keletre kell zivatarokra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 22-32 fok között alakul, délkeleten, keleten lesz a melegebb.
Szerdán már inkább csak keleten lehet zápor, zivatar, esetleg kisebb eső, a szél is mérsékelt marad.

Amint a modellek pontosabb képet festenek a jöbő hét időjárásáról, friss cikkel jelentkezünk!

Borítókép: https://www.outsideonline.com/