CSÜTÖRTÖKTŐL HŐHULLÁM, TARTÓS KÁNIKULA- előtte a hét elején fülledtség, mediterrán ciklon, heves zivatarok!

A hét eleji változékonyság, némi felfrissülés után visszatér országszerte a kánikula a hét közepe után!

A Kárpát-medence időjárását kezdetben magassági gerinc, a talajon gyengülő anticiklon, majd hétfőtől az észak-atlanti térségből betüremkedő teknő és a hozzá kötődő ciklonrendszer peremhulláma alakítja. Ehhez egy hullámzó frontrendszer is kapcsolódik, melynek hidegfronti szakasza holnap délután éri el határainkat nyugat, északnyugat felől, ami kedden már felettünk hullámzik. Déli ágán a frontzónának egy sekély mediterrán ciklon is képződik, nedves, meleg légtömeg utánpótlását biztosítva dél felől a hazánkba, ezért kettősség alakul ki a keleti és nyugati megyék között.
A ciklonrendszerhez kapcsolódó magassági teknő szerdára leszakad és délkelet felé távozik, ugyanakkor e magassági hideg légörvény a közelünkben marad. A hidegfront mögött jelentősen emelkedik egyébként a légnyomás, egy anticiklonális híd jön létre több ezer kilométer hosszan északkelet-délnyugati tengely mentén, köszönhetően az Azori-szigetek feletti magas nyomású zóna északkelet felé való terjeszkedésével. A hét második felétől az anticiklon peremén helyezkedünk el, keletiesre fordul a légáramlás és nagyon meleg, kontinentális levegő sodródik felénk, biztosítva a visszatérő kánikulát, nyaralóidőt.

Látható az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékeken is e folyamat:

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes prognózis:

Éjjel
az ország nagy részén derült, csillagfényes égbolt melletti csendes idő valószínű. Ezzel szemben az északnyugati, nyugati megyékben több felhőre, zápor, zivatar kialakulására is meg van az esély. A légmozgás az Észak-, és Közép-Dunántúlon délkeleti irányból megélénkül, máshol még mérsékeltnek ígérkezik és csapadék sem várható. Hajnalra felfrissül a levegő, zömmel 11-20 fok közötti értékeket mérhetünk, hűvösebb az arra érzékeny északkeleti régiókban lehet.


Hétfőn napközben, a délutáni, esti időszakban egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja éri el a medence északnyugati tájait. Előterében sokfelé megélénkül, időnként megerősödik a déli, délkeleti szél. Kezdetben sok-sok napsütés várható, de a Dunántúlon, annak különösen az északnyugati felén gyengül a nappali felmelegedés, északnyugatira fordul a szél késő délutántól és megnövekszik a felhőzet.  A gomolyfelhőkből pedig hevesebb zápor, zivatar is kialakulhat, viharos széllökések kíséretében.
Másutt, a középső és keleti megyékben estig nyugodt időre van kilátás, fokozódó hőséggel, fülledtséggel. Nyugaton a határ közelében mindössze 22-23 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet, ugyanakkor ahogy haladunk délkelet, kelet felé még a legtöbb helyen 30, délen, délkeleten 35-36 fok körül tetőznek a maximumok.
Késő estétől a Dunántúlt érintve délnyugat felől, egyre többfelé alakulhat már ki heves zápor, zivatar.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Kedden felettünk hullámzik a frontrendszer. A déli ágán képződött ciklon, valamint az ahhoz kapcsolódó magassági teknő előoldalán meleg, nedves levegő húzódik felénk.  A napsütéses időszakokat erőteljes gomolyfelhő-képződés követi, ezért több helyen is kialakulnak hevesebb záporok, valamint viharos zivatargócoknak is van esélye, melyet komoly kifutószél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. 
A Duna vonalától keletre eleinte jellemzően déli, attól nyugatra északi irányú légáramlás várható, a nyugati, északnyugati megyékben erős lökésekkel kísérve. Estétől a középső és keleti megyékben is megfordul a szél északkeletire, északira.
Napközben éles marad a hőmérsékleti kontraszt, nyugaton alig emelkedik 20 fok köré, fölé, míg keleten 30-33 fok közötti értékek is előfordulhatnak. A kettő között 25-29 fok között szóródhat.

Szerdán a leszakadó magassági hidegörvény szól még bele a légköri helyzetünk alakulásába. Kelet felől több ízben alakulhatnak ki heves záporok, zivatargócok, melyeket lokálisan felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérhet. A hőmérséklet-különbség megmarad kelet és nyugat között, de várhatóan már keleten sem éri el a 30 fokot a csúcsérték, nyugaton maximum 20 fok köré szökhet a hőmérő higanyszála.

Fotó: Ambrus Dóri- MetKép-> A ti csoportotok

Csütörtöktől mindinkább anticiklonális hatások kezdenek kiépülni, ám az időszak elején a délkeletre beragadó hidegörvény áramlásában nedvesebb, labilisabb légtömegek érkezhetnek, fokozódó fülledtséggel, kezdetben helyi záporokkal, zivatarokkal, de már csökken azért ezeknek a hevessége.  
Az északra terjeszkedő nagy kiterjedésű anticiklon peremén kelet felől erősödik a nappali felmelegedés, újabb hőhullám kerül kilátásba, ami várhatóan tartósan a vendégünk marad. Nem lesz mindig száraz, zavartalan kánikula, hiszen érkezik és lehet is némi nedvesség a légkörben, ezért időről-időre előfordulhatnak kis körzetet érintően zápor, zivatargócok a fülledtségben.
Csütörtökön még jellemzően 28-30, péntektől, beleértve a hétvégét is, 30-35 fok között alakulhatnak a maximumok, az éjszakák pedig egyre kevésbé hozhatnak felfrissülést.
A magas, 25 fokot is elérő és meghaladó napi középhőmérsékletek következtében érvénybe léphetnek a hőségriadók is.

Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt érhetik el.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-