Holnap északon, északnyugaton jelentős eső hullhat a zivatarokból, enyhülést hozhatnak!

Holnap északon, északnyugaton jelentős eső hullhat a zivatarokból, enyhülést hozhatnak!

Hétfőn megoszló nedvességtartalmú levegő lesz hazánk fölött, így időjárásunk is valamelyest kettősséget mutat majd.

A vasárnap kialakult zivataros helyzet az ország jelentős részén éjszakára lecseng, ám északon reggelig további zivatarok pattanhatnak ki.
Napközben újból a gomolyfelhők és a zivatarok veszik át a terepet az északi, északnyugati tájakon. Itt a délutáni óráktól többfelé fordulhatnak elő és akár több alkalommal is. Ezeken a részeken, főként az ismétlődő jelleg miatt, nagy területen hullhat 20mm-t meghaladó mennyiségű eső is, ugyanakkor lokálisan akár 30-50, esetleg 50mm-t meghaladó csapadék sem kizárt.
A feltételek a Dúnántúl nyugati területein is kedvezőek lesznek zivatarok kialakulásának, ám itt a nedvesség valamivel alacsonyabb lesz, ellenben a légkörben hasznosítható energia magasabb, így a jégeső kockázata is megnő.
Máshol inkább csak elszórt jelleggel fordulhatnak elő zivatarok, legkisebb eséllyel délen, délkeleten, ott inkább csak az esti órákban lehet rájuk számítani.

ECMWF modell által előrejelzett csapadékmennyiség hétfő éjfélig


Ami a hőmérsékleteket illeti, szintén kettősség jellemzi majd, hiszen a csapadékosabb északi, északnyugati részeken 23-26fok, míg délen, délkeleten 28-30 fok körül tetőzhet a délutáni csúcs.

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/


Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő