Ma délután: heves zivatarok, zivatarrendszer, felhőszakadás, akár 50mm eső, jég, viharos szél!

Ma délután: heves zivatarok, zivatarrendszer, felhőszakadás, akár 50mm eső, jég, viharos szél!

A mai nap sem telik el teljesen nyugodtan, noha egyelőre kissé bizonytalanabb a helyzet, mint tegnap, hiszen a különböző modellek eltérő módon várják a hidegörvény elhelyezkedését, illetve a paraméterekben is vannak eltérések. Ennek ellenére jó esély van ma is heves zivatarokra, melyeket felhőszakadás kísérhet, szélvihar, illetve jégeső.

Szépen kirajzolódik a magasban (1500m) a hidegcsepp fölöttünk

A délelőtti órákban fokozatosan lecseng az éjszakai műsor, és az északon, illetve nyugaton tevékenykedő zivatarok elhalnak. Délutánig változóan felhős idő lesz, nem lesz zavartalan a napsütés.
Délutánra a hőmérséklet 24-29fok köré emelkedik, délen lesz a melegebb.

Majd újabb zivatarok pattannak ki. A Dunántúlon és hegységeink környezetében szórványosan, a Nagykanizsa-Debrecen vonaltól északra, a fentebb említett területeket leszámítva, elszórtan lehet napközben zápor, zivatar. Elsősorban az Északi-középhegység térségében, a kellően magas hasznosítható energia, és a kissé szárazabb légtereteknek köszönhetően nagyobb az esélye jégesőnek.

Az ország délnyugati tájain, majd később egyre keletebbre a délután során újabb heves zivatarok kialakulása valószínűsíthető. Ezek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A leghevesebb események Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megye déli területein valószínűek. Elsősorban a magas kihullható víz miatt a felhőszakadás lesz főbb veszélyforrás, ami alkalmas terepen villámárvizeket is okozhat. Lokálisan néhol 30-50, vagy akár 50mm-t meghaladó mennyiségű csapadék is lehullhat rövid idő alatt. A zivatarokat kísérheti még jégeső (1-3cm), illetve viharos erejű szél (60-80km/h).

Az estofex is heves eseményeket vár az említett térségbe:

https://www.estofex.org/

A rendszer pályája ugyanakkor rendkívül bizonytalan, hiszen egyes modellek az országon kívül, a határ mentén várják, mások jóval északabbra. A cikk egy logikusnak látszó forgatókönyvet tartalmaz.

Térképek: WXCHARTS

A kép illusztráció: MTI/ Lakatos Péter