Kyle hurrikán erősségű szélviharral csap le Írországra éjszaka!

Kyle hurrikán erősségű szélviharral csap le Írországra éjszaka!

A Kyle névre keresztelt vihar szerdán éjszaka várhatóan komoly károk mellett csap le Írországra, Wales-re és Angliára.

Már néhány órával korábban is szépen kirajzolódott a műholdon az Észak-Atlanti depresszió kategóriát elérő trópusi vihar, Kyle. Várhatóan ma késő este, holnap hajnalban éri el a partvidéket a vihar, melynek középpontjában addigra 970mbar köré süllyed a légnyomás, ami rendkívül alacsonynak számít.
Ekkor a vihar már heves esőzéseket, és nagy területen 130-140km/h-s szelet okozhat, sőt bizonyos részeken 150-180km/h-s lökések is lehetnek, ami az alacsony légnyomás mellett a partvidéken komoly hullámokat korbácsolhat, a kikötővárosokat veszélyeztetve.

Korábbi műholdkép a viharciklonról

A vihar szerda késő este, éjfél körül éri el a partokat, ekkor Írország déli területein, főként a partvidéken 180km/h-s lökések is lehetnek. Az éjszaka során fokozatosan halad a szárazföld belseje felé, veszítve erejéből, ám még így is orkán erejű szél és intenzív csapadék kísérheti útját.
Péntek délelőtt hagyhatja el a szigetet, addig több hullámban hozhat jelentős mennyiségű csapadékot és viharos, sőt sokfelé orkán erejű szelet.

970mbar légnyomás a középpontjában ma éjfélkor
Akár 180km/h-s lökések is lehetnek éjfélkor
Csütörtök délután újabb hullámban érkezik orkán erejű szél
És a délutáni órákban ismét intenzív csapadékot hoz
péntek reggel is kitart a vihar
Hajnalban is folytatódik az intenzív csapadék
Péntek délutánra fokozatosan szelídül
A csapadék is megszűnik, legyengül

A várható összes csapadék ugyan nem lesz brutális mennyiségű a vihar gyors mozgása miatt, ám így is 60-100mm közti mennyiség hullhat le, ami lokálisan árvizeket okozhat.

A szél maximális erőssége csütörtök estig egy képre téve:

Térképek: WXCHARTS