Fokozódó meleg, hétvégén hőhullám, akár 35-36fok, majd markáns hidegfront viharokkal, lehűléssel!

Fokozódó meleg, hétvégén hőhullám, akár 35-36fok, majd markáns hidegfront viharokkal, lehűléssel!

A jövőhét időjárása meglehetősen változatos lesz, hiszen az Észak-Atlanti térségben folyamatosan képződő ciklonok eleinte főként meleg, szárazabb levegőt, hétvégére forró, afrikai eredetű meleget, majd hullámzó hidegfrontot kavarnak térségünkbe, mely véget vethet a nyárnak.

Hőhullám érkezik!
Az első ciklon és az általa felkavart meleg levegő jól látszik az 1500m-es magasságbeli hőmérsékleti térképen

A következő bő egy hét hőmérsékletbeli alakulása és áramlások videós formában bemutatva, jól érzékelteti a hőhullám érkezését:

A következő bő egy hét csapadék-előrejelzése és áramlási térképe videós formában:

Ahogy azt már az elmúlt napokban olvashattuk, s ma (vasárnap) tapasztaljuk egy hidegfront érte el térségünket, mely valamelyest enyhülést, és főként a Dunántúlon, északon és a Tiszántúlon zivatarokat hozott.
Ez a front egy már elvonult ciklonhoz kapcsolódik, és még a hétfői napon, kedd reggelig, délelőttig befolyásolja időjárásunkat, majd egyre inkább egy újabb ciklon lesz ránk hatással a jövőhét közepéig.
Az említett képződmény szintén a már fent említett térségben képeződik és vonul fokozatosan Skandinávia térségébe. Bár tőlünk meglehetősen távol vezet útvonala, eleinte előoldali áramlásának köszönhetően dél, délnyugat felől meleg, szárazabb levegőt húz a magasban fölénk, majd csütörtökön átmenetileg hátoldalára kerülve hűvösebb levegő érkezik, így néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.


Nem lesz hosszú az enyhülés, hiszen a már csütörtökön kialakult újabb ciklon, péntektől nagy adag meleg levegőt szállít a Kárpát-medence fölé, és a két ciklon között gerincesedés valószínű, így csapadéknak kicsi az esélye, napos, strandidő lesz.
A melegedés egészen vasárnapig fokozódhat, a hőhullám csúcspontján néhol 35-36 fok is lehet, bár a hét utolsó napján már kettősség mutatkozhat: nyugaton érzékelhető lesz a ciklon hidegfrontjának hatása, míg délebbre, keletebbre forróság köszönt be. Az idei nyáron az utolsó hőhullám indul útnak a héten, ám a szeptember még tartogathat meglepetéseket.

Részletesen:

Az előttünk álló éjszakán fokozatosan megszűnik a csapadék, a keleti határ mentén és északon lehet elvétve zápor, minimális eséllyel zivatar. Az északnyugati szél többfelé élénk lesz. A minimumok 14 és 20 fok között alakulnak.

Hétfőn eleinte változóan felhős idő valószínű, legfeljebb keleten lehet zápor, gyenge eső, majd késő este, éjszaka dél felől csapadék érkezhet, így főként a déli határ mentén, majd kedd reggelig, délelőttig egyre keletebbre lehet zápor, esetleg zivatar.
Az északnyugati szél többfelé megélénkülhet. A nappali maximumok kissé alacsonyabban alakulnak, mint az elmúlt napokban, de így is 22-27 fok közötti kellemes időre készülhetünk.

Estétől lehetnek főleg délen záporok, zivatarok
Valamelyest enyhül a forróság az előző napok után

Kedden a már fent említett csapadék délelőtt fokozatosan megszűnik, változóan felhős, napos időre készülhetünk. A szél fokozatosan nyugatira, majd délire fordul és többfelé megélénkül.
A minimumok 14 és 20, a maximumok 25 és 29 fok között tetőzhetnek.

Hajnalban és reggel még lehetnek zivatarok
Továbbra sem lesz kánikula, de nagyobb területen lehet meleg

Szerdán napos, nyugodt idő valószínű, a déli szél időnként megélénkülhet. Csapadéknak minimalis a valószínűsége. A reggeli minimum 14 és 22, a délutáni csúcs 26 és 32 fok között várható.

Igazi strandidő lesz

Csütörtökön a magasban hűvösebb levegő érkezik fölénk, ám továbbra is magas légnyomású zónában helyezkedünk el, így csapadék nem valószínű. Napos, változóan felhős idő lesz, az északnyugati szél megélénkülhet. A maximumok 23 és 27 fok között várhatóak, a reggel az előzőekhez hasonló lehet.

Mérséklődik a meleg átmenetileg a hőhullám előtt

Pénteken hajnalban nyugodt idő valószínű, 14-21 fokos hőmérsékleti értékekkel, majd napközben már érezhető lesz a melegedés, az újabb hőhullám hatására, hiszen az ország déli felén 26-31fok körüli meleg idő lesz, csupán északra, északkeletre ragadhat be a hideg, itt 19-23 fok közötti hűvös lehet.

Dél felől megindul a meleg levegő

Szombaton hajnalban ennek megfelelően a hőmérsékletekben lesznek különbségek, délen 18-23 fok, északon, északkeleten 12-15 fok várható.
Napközben a Dunától keletre napos idő valószínű, ám a Dunántúlon, különösen a nyugati területein már délután kialakulhat zápor, zivatar az érkező hullámzó hidegfront előterében. Országszerte meleg lesz, a legtöbb helyen 30fok körül alakulnak a maximumok, de délen akár 32-33 fokos hőség is lehet.

Szombaton késő délutántól a hidegfront előtére viharokkal készül a Dunántúlra, ez zárja a nyár végi hőhullámot
Megj.: a GFS modell alapján ekkor még nyugatabbra lenne a hidegfront.
Igazi nyárvégi hőhullám, hamisítatlan forróság

Éjszaka a hidegfront várhatóan lelassul, megtorpan. A modellekben van némi ellentmondás, hiszen az európai főmodell (ECMWF) hamarabb várja a front vonulását néhány órával, mint az amerikai (GFS), tehát az ECMWF alapján már kettősség alakulhatna ki délelőttől, míg a GFS alapján inkább ez a megoszlás csak késő délutántól lehetne szignifikáns.


Talán ez a kimenetel tűnik most a logikusabbnak:
A hidegfront előtt a hőhullám általi forróság vasárnap tetőzhet, ekkor délen, délkeleten 35-36, esetleg (bár ez azért kissé kiugró érték, de nem verhető el teljesen) 36-37 fokon tetőzhet.
Ettől nyugatra fokozatosan “enyhülne” a meleg, ám így is 29-32 fok körüli csúcsok lehetnének a kora délutáni órákig.
Bár a hidegfront még messze van, egyelőre több futtatás is erős lehűléssel számol, így rövid időn belül akár 13-15 fokot is hűlhet a levegő vasárnap délután.
A változás előtt eleinte erős, sőt néhol viharos déli szél várható, ami a fronttal fokozatosan északnyugati fordulna, megerősödne.
A hidegfrontot akár több hullámban kísérhetik záporok, zivatarok, akár zivatarrendszer is érkezhet, heves viharokkal, jégesővel, viharos széllel és felhőszakadással.

Délen az éjszaka sem hoz felfrissülést, néhol 25foknál nem lesz hidegebb
Akár zivatarrendszer is érkezhet vasárnap
Fokozatosan keletre vonul
Hétfőre már várhatóan az ország jelentős részén átvonul
A hőhullám csúcsa vasárnap délután. A 36-37 fok sem kizárt, bár a 33-35 fok reálisabb
Hétfőre a legtöbb helyen lehűl az idő. A Dunántúlon 20 fok alatt, keleten 26-27fok körül tetőzhet a hőmérséklet

Bár ez még meglehetősen távoli, a későbbiekben jó esély van egy Észak-Atlanti anticiklon kiépülésére, illetve az erős, és tartósabb északi áramlásra, ami arra ad következtetést, hogy ez a hidegfront akár nyárzáró/évszakváltó is lehet. A következő napokban a frontról és a továbbiakról részletesebben is olvashatnak nálunk!

Térkép: WXCHARTS